fbpx
ALL SEASON GUME

Cjelogodišnje gume (VODIČ ZA KUPOVINU all season putničkih i kombi guma)

Cjelogodišnje ili all season gume su gume za sve sezone i kroz ovaj tekst nastojaćemo da vam damo sve informacije, otklonimo nedoumice i odgovorimo na najčešća pitanja vezana za ovu temu. Proizvođači pneumatika neprestano ulažu u nove tehnologije prozvodnje, tako su i all season gume dizajnirane sa brojnim poboljšanjima smjese koja odgovara različitim vremenskim uslovima. 

U tekstu koji slijedi možete da pronađete odgovore na sljedeća pitanja: 

 • Šta su cjelogodišnje ili all season gume? 
 • Koje su karakteristike cjelogodišnjih auto i kombi guma? 
 • Koji je najbolji tip gume za kombi? 
 • Koje vrste putničkih i guma za kombi postoje? 
 • Koje su prednosti all season putničkih i kombi guma? 
 • Koji su nedostaci putničkih i kombi all season guma? 
 • U kojim slučajevima se isplati kupiti all season gume? 
 • Da li su cjelogodišnje gume adekvatna zamjena za zimske gume? 
 • Koji je očekivani vijek trajanja cjelogodišnjih guma? 
 • Kako održavati cjelogodišnje gume?

 

ŠTA JE ALL SEASON ILI CJELOGODIŠNJA?

All season, cjelogodišnje ili gume za sve sezone, odgovaraju hladnim zimskim jutrima, ljetnjim mjesecima kada idete na odmor ali i vožnji po jesenjim kišama. Proizvođači pneumatika neprestano ulažu u nove tehnologije prozvodnje, tako su i all season gume dizajnirane sa brojnim poboljšanjima smjese koja odgovara različitim vremenskim uslovima.

Triangle je na evropsko i svjetsko tržište izašao sa svojim modelom za putnička vozila Season X i kombi vozila Season V VAN, koji su pokazali odlične performanske kako u zimskim tako i u ljetnjim uslovima jer predstavljaju kombinaciju modernog, unapređenog dizajna gazećeg sloja, poboljšanog sastava i čvrstvom centralnom strukturom.

Sve skupa doprinosi slabijem otporu kotrljanja, smanjenoj proizvodnji buke tokom vožnje, a produžen je i vijek trajanja gume što je prije samo nekoliko godina možda bio i najveći problem all season guma. Season X – auto gume i Season X VANgume za kombi vozila testirane su na zahtjevnim i mokrinom kolovozima te su pokazale izuzetnu zaustvnu moć prilikom kočenja.

all season gume

KOJE SU KARAKTERISTIKE CJELOGODIŠNJIH PUTNIČKIH I GUMA ZA KOMBI VOZILA? 

 

Osnovna karakteristika all season guma jeste da odgovaraju vožnji u svim sezonama – ljeti i zimi. To znači da nećete morati da mijenjate gume svake sezone jer praktično kupujete set i nakoh habanja tog seta, posle nekoliko godina korišćenja, kupujete novi.

Ukoliko ste u dilemi kako ćete sa tim gumama prezimiti zimu – rekli bismo da se nameće logičan zaključak. Na ovim našim područjima gdje se mješaju mediteranska i kontinentalna klima vjerujemo da nemate razloga za brigu budući da svjedočimo sve toplijim zimama. Uostalom, da li se sjećate kada nas je poslednji put toliko zavejao snijeg i kada su se temperature spustile ispod -10.

Ali, u ovom tekstu ćemo baviti činjenicama i detaljno ćemo pojasniti tehničke karakteristike all season guma.

Da bismo do kraja razumjeli na koji način rade cjelogodišnje gume evo nekoliko važnih detalja: zimske gume su napravljene od smjese koja se dobro ponaša na niskim temperatirama, odnosno onim ispod 7 stepeni C. Ljetnje gume su dizajnirane za visoke temperature (iznad 7 stepeni) sa blok šarom predviđenom da izbaci veliku količinu vode.

Cjelogodišnje gume odgovaraju svim sezonama i od ljetnjih i zimskih gumu „uzele“ su najbolje.

Apsolutno je savršena za jesen i proljeće jer se odlično ponaša na temperaturama između 0 i 25 stepeni.

Ovu gumu ćete moći da vozite i po snijegu, po očišćenim i vlažnim kolovozima, a posjeduje i zimsku oznaku te se službeno smatra zimskom gumom.

Uz sve dobre karakteristike ipak, all season guma nije za uslove ekstremne zime.

 

KOJI JE NAJBOLJI TIP GUME ZA KOMBI? 

Odgovor na pitanje koji je najbolji tip gume za kombi vozila glasi – zavisi od potrebe, odnosno uslova saobraćanja. Ukoliko ne živite na podnebljima koje karakteriše ekstremna zima jedna od preporuka bi svakako bile gume za sve sezone.

Ako biste pravili kolonu za i protiv guma za sve sezone, evo nekoliko korisnih činjenica Triangle all season guma, model Season X:

 • Ojačana i unapređena smjesa garantuje veliki broj pređenih kilometara.
 • Smanjen otpor kotrljanja što znači uštedu na gorivu.
 • Impresivno prijanjanje na mokrim kolovozima (kiša, susnježica).
 • Dobre performance kočenja u svim sezonama – ljeti i zimi.
 • Mogu se kupiti i montirati tokom cijele godine.

Triangle je ponosam na Season X VAN model guma koji je namjenjen lakim teretnim vozilima za sve sezone, sa odličnim prijanjem i trakcijom na snijegu.

 • Odlične performanse u vožnji po suvom i mokrom vremenu.
 • Dizajn uzorka sa niskom bukom, niskim sadržajem ugljenika i uštedom goriva.
all sesaon

KOJE VRSTE PUTNIČKIH I GUMA ZA KOMBI POSTOJE? 

Kada govorimo o vrstama guma podsjećanja radi dijelimo ih prema sezonama i to ljetnje, zimske i poslednjih godina se posebno se izdvajaju all season gume.

Zakonski, vrijeme za zimske gume je od 1. novembra, ali i kada se temperature spuste ispod sedam stepeni. Posebno su dizajnirane za zimsku vožnju te nose oznaku M/S i pahuljicu .

Pravila pri izboru auto guma za zimu se ne razlikuju bitno u odnosu na izbor ljetnjih guma – to znači da vodite računa o tome koja je fabrička dimenzija, godina proizvodnje, dubina profila i da naravno birate gumu proizvedenu za ZIMU.

Na ljetnim gumama smo u obavezi da vozimo posle 1. aprila a glavna razlika među zimskim i ljetnjim gumama je u materijalu od kojeg su napravljene. Zimske gume imamju mekšu smjesu koja je osmišljena i dizajnirana da podnosi niske temperature, a ljetnja tvrđu – za visoke temperature.

Gume za sve sezone predstavljaju kombinaciju zimskih i ljetnih guma, a pokazale su se odličnim izborom u područjima sa umjerenom klimom.

Na našem blogu možete da potražite koji vam može pomoći da se bolje upoznate sa indistrijom auto guma i donesete najbolju odluku pri kupovini. 

KOJE SU PREDNOSTI ALL SEASON PUTNIČKIH I KOMBI GUMA? 

Prednost guma za sve sezone u našim okolnostima jeste PRAKTIČNOST. Dakle, sa ovim gumama smanjujete troškove i svakih nekoliko godina kupujete novi set. Ne morate da sezonski kupujete i mijenjate gume, a vaši troškovi u ovom dijelu zavisiće od potrošnje guma odnosno broja pređenih kilometara.

Koliko će vaše gume potrajati, svakako zavisi i od proizvođača te vam savjetujemo da birate provjerene proizvođače guma. Triangle je vodeći svjetski proizvođač pneumatika, koji se posebno izdvojio i u segmentu all season guma i to zahvaljujući tehnologiji njihove izrade. Ovo su gume koje su vrlo brzo našle put do vozača!

Gume za sve sezone

TRIANGLE Season X

SeasonX je pneumatik za sve vremenske uslove razvijen kako bi pojednostavio potrebu mijenjanja guma u područjima gdje su potrebne zimske gume. Pružajući izvanredne performanse kako u ljetnjim, tako i u zimskim uslovima, pneumatik SeasonX karakteriše kombinacija najnovijeg dizajna gazećeg sloja, sastava i konstrukcije karkase. Ova guma je konstruisana za zahtevne uslove u svim klimatskim zonama. ČVRSTA CENTRALNA OSOVINA: Poboljšana vožnja i upravljanje na mokrim i suvim putevima. DIREKTIVNI "V" KANALI: Pomažu boljem odvođenju vode i bljuzgavice, te skraćuju zaustavni put prilikom kočenja. ASIMETRIČNI OBLICI KANALA: Stabilizacija blokova gazećeg sloja rezultira poboljšanom performansom kočenja, takođe doprinosi boljem prijanjanjem po snijegu i poledici. UNAPREĐENA TEHNOLOGIJA IZRADE: Rezultira izvanrednim performansama tokom cijele godine u zimskim i ljetnjim uslovima, ali i udobnost vožnje.

Kada govorimo o vremenskim prilikama, gume za sve sezone nisu za ekstremnu zimu. Ipak, ne možemo, a da se ne zapitamo kada smo je poslednji put imali. Ako posmatramo unazad nekoliko godina, pa i decenija, svjedocimo smo visokih temperatura i tokom zime. Tačnije, u jednom danu se smjenjuju sva godišnja doba, tako da imamo kiše, snijega, susnježice, visokih i nižih temperatura u nekom kraćem vremenskom periodu. Sve navedeno čini gume za sve sezone logičnim izborom.

KOJI SU NEDOSTACI ALL SEASON GUMA?

Naravno da postoje i nedostaci. Prva važna stvar o kojoj morate da vodite računa jeste proizvođač gume. Ako želite da budete sigurni da će se guma dobro ponašati po niskim zimskim i vrelim ljetnjim temperaturama birajte provjerene proizvođače – veliki brendovi su uložili u tehnologiju izrade, time i kvalitet gume.

SeasonX je guma dokazano odličnih permormanski testirana od strane zvaničnih organizacija, ali i vozača širom planete što je čini jednom od najprodavanijih modela Triangle putničkih guma.

Ukoliko želite gumu koju ćete voziti u pravim zimskim uslovima, planinskim terenima ne zaboravite da cjelosezonske gume nisu za vas.

 

U KOJIM SLUČAJEVIMA SE ISPLATI KUPITI ALL SEASON GUME? 


Prva dobra stvar koh all season guma jeste da je najbolje vrijeme za njihovu kupovinu –  bilo kada. Triangle gume za sve sezone nose zimsku oznaku tako da su ujedno sertifikovane i kao zimske gume.

A, da li su ove gume za vas – zavisi od vaših navika, stila vožnje i podneblja u kojem živite.

Naime, ako živite u gradu i mnogo vremena provodite u vožnji na realaciji kuća-posao “zaglavljeni” u nekom saobraćajnom špicu, na podneblju gdje nema mnogo snijega i gdje ne prelazite velike kilometraže (osim jednom, dva puta godišnje) onda gume za sve sezone mogu da budu dobar izbor.

Ako se pri tome odlučite da ne štedite na all season gumama i kupite one provjerenog proizvođača nećete morati da se brinite ni ukoliko se zimske temperature spuste ispod nule, a ljetnje budu previsoke.

Dakle – ako vaše vozačke navike ne podliježu nekim ekstremima sa all sesaon gumama ćete dobiti maksimum za uloženi novac.

 

Prema njemačkom časopisu Auto Bild Allrad, u 2020. testirano je deset cjelogodišnjih guma u dimenziji 215/65 R17, koje koriste SUV-ovi srednje veličine. Što se tiče ljetnih i zimskih uslova performance cjelogodišnjih guma je imao zadovoljavajuće rezultate, dok sun a mokrim kolovozima neki od testiranih modela imali čak bolje rezultate od modela zimskih i ljetnih guma koje su koristile za poređenje.

KOJE CJELOGODIŠNJE GUME ZA KOMBI KUPITI? 

Odgovor na ovo pitanja krije se u navikama koje imate i u uslovima saobraćanja. Ako, recimo, posjedujete SUV koji ćete voziti po gradu, ali i van asfalta do neke vikendice do koje se dolazi makadamom savjetujemo vam da potražite gume koje su prilagođene svim terenima – sa dobrim performansama prijanjanja i habanja gazećeg sloja.

PREPORUKA ZA SUV VOZILA

SUV all season

TRIANGLE AGILEX A/T

Triangle AgileX A/T dizajnirana je tako da pruža maksimum na cesti, ali i van nje, po robusnom terenu. Njene ključne karakteristike su: • Stabilnost na svim površinama • Izuzetno dobro odvodnjavanje vode i performanse kočenja • Poboljšana čvrstoća blokova radi smanjenja nepravilnog trošenja i smanjenja buke • Velika površina dodira s tlom radi obezbeđivanja performansi prijanjanja u svim uslovima • Konstrukcija bočnih zidova osigurava poboljšanu stabilnost pneumatika i otpornost na udarce

pREPORUKA ZA PUTNIČKA VOZILA

sve sezone

EffeXsport TH202

KompanijaTriangle Tyre uspješno je lansirala novu generaciju pneumatika ultra visokih performansi EffeXSport TH202, kroz unapređenje u svim aspektima - od strukture i šare gazećeg sloja do inovativne smjese koja je osmišljena i dizajnirana uz pomoć najsavremenije tehnologije. Ovaj proizvod, u čij kvalitet smo imali prilike i sami da se uvjerimo, ne poznaje kompromis i pokazuje izvrsne performanse u svim aspektima od upravljanja, otpornosti na habanje, efektu smanjenja buke i sposobnosti odvođenja vode.

Da li su cjelogodišnje gume adekvatna zamjena za zimske gume?

All season gume predstavljaju kombinaciju ljetnjih i zimskih guma, ali ne možemo reći da su zamjena za zimske gume. Ipak, gume za sve sezone imaju simbole poput  M+S (blato i snijeg) i symbol pahuljice (zimski symbol) na bočnom zidu, što ukazuje na njihovu pogodnost za upotrebu po blatu i slabom snijegu, kao i na niskim temperaturama sa povremenim snijegom.

Međutim, važno je napomenuti da gume za sve sezone nisu zamena za zimske gume u ekstremnim zimskim uslovima gde se temperature redovno značajno spuštaju ispod tačke smrzavanja. Ako živite u području sa surovim zimama preporučujemo prelazak na zimske gume radi optimalne bezbjednosti i performansi na putu.

 

KOJI JE OČEKIVANI VIJEK TRAJANJA ALL SEASON GUMA? 

Postoji mnogo dilema vezanih za vijek trajanja gume tako da ćemo se u odgovoru na ovo pitanje rukovoditi iskustvima. Ukoliko gume za sve sezone kupujete za gradsku vožnju, uz dodatak odlazaka na duža putovanja primjera radi na more jednom dva puta godišnje, ove gume bi vam mogle potrajati 3 – 4 godine. Ukoliko svakodnevno prelazite veći broj kilometara razumljivo je da će vam se guma brže trošiti pa će samim tim i njen vijek trajanja biti kraći. Ipak kada sve uzmete u obzir ako živite na podneblju koje je pogodno za all season gumu činjenica da ćete biti „mirni“ nekoliko godina stvarno je važna za uzeti u razmatranje.

DA LI JE MOGUĆE KOMBINOVATI ALL SEASON GUME SA ZIMSKIM?

Generalno ne preporučujemo kombinaciju različitih vrsta guma.

KAKO ODRŽAVATI CJELOGODIŠNJE GUME?

Gume za sve sezone se održavaju na isti kao i sve druge. U jednom od naših tekstova detaljno smo pisali o održavanju guma i važnosti adekvatnog pritiska u njima te vam savjetujemo da pročitate uputstva. 

Naši stručnjaci su u radu sa partnerima u okviru profesionalnog programa obavili brojna mjerenja te sa vrlo preciznim pokazateljima možemo odgovorno trrditi koliko je adekvatno održvanje gume važno za uštede u gorivu, i što je najvažnije sigirnost vožnje.

KOJA JE OZNAKA ZA UNIVERZALNE ILI CJELOGODIŠNJE GUME?

Gume za sve sezone nose simbol 4 godišnja doba (pahuljice, kišobrana i simbol sunca). Neki od modela guma će imati ispis all season.

I dalje se nerijetko dešava da vozači gume sa oznakom M+S smatraju gumama za sve sezone – što naravno nije tačno. Ovu oznaku, uz dodatak pahuljice nose zimske gume.

I za kraj da bismo riješili bilo kakvu dilemu, ako one i dalje postoje, navešćemo da su u ne tako davnoj prošlosti proizvođači guma imali svega nekoliko modela all season pneumatika. U međuvremenu, za samo deceniju i po mnogo toga se promijenilo.

Tehnologija izrade pneumatika je mnogo napredovala tako da su all season gume kvalitetnije i u nekim situacijama pokazuju bolje performanske od zimskih i ljetnih guma. Dalje, i navike vozača su drugačije tako da je uz globalnu promjenu vremenskih prilika i izostanaka teških zima, veliko je pitanje da li nam uopšte trebaju zimske gume za standarnu upotrebu automobila.

Znamo da tržište diktira ponudu tako da su svi ozbiljni proizvođači pneumatika povećavaju izbor all season guma koje poslednjih godina bilježe sve veći rast prodaje.

Leave a Comment