fbpx
Pritisak-U-Gumama-(KOJE-SU-POSLJEDICE-NEODGOVARAJUĆEG-PRITISKA)

Pritisak u gumama (KOJE SU POSLJEDICE NEODGOVARAJUĆEG PRITISKA?)

Pritisak u gumama predstavlja jedan o problema koji se najmanje nadzire i koji sa sobom može donijeti veliki broj neodgovarajućih posljedica.

Gume su uz gorivo praktično najskuplja investicija svim prevoznicima, bilo da se radi o kamionima ili autobusima. Na trajnost gume svakako da utiče njen kvalitet i pravilan odabir, međutim vozači često zaboravljaju jedan vrlo važan detalj – a to je pritisak u gumama i održavanje odgovarajućeg pritiska u gumama.

Zanimarićemo finansije, zaista važan faktor – ali ćemo dati prednost sigunosti! Naime, neogovarajući pritisak u gumama ugožava bezbjednost vozača i svih ostalih učenika u saobraćaju jer utiče na:

 •   Izdržljivost osnove – karkase gume
 •   Stabilnost i upravljivost vozila na cesti
 •   Prijanjanje vozila na cesti

Pritisak u gumama je ključni faktor u održavanju guma.

Nepravilan pritisak u gumama negativno utiče na njihov rok trajanja, proizvodnju buke, put kočenja i potrošnju goriva, a u krajnjem slučaju može dovesti do oštećenja gume, pa i do pucanja. Ukratko i najvažnije – održavanje odgovarajućeg pritiska u gumama važno je zbog sigurnosti vožnje i manje potrošnje goriva. 

Snažno bočno trošenje gume
Snažno bočno trošenje gume

„Sve možete da zanemarite, ali nikako pritisak u gumama“, ističe direktor firme Pring Filip Kecman koja je generalni zastupnik Triangle guma za BiH i Srbiju i naglašava da na osnovu raznih testova i inspekcija koje je sproveo MICHELIN, pritisak u gumama često se čini jednim od problema održavanja koji se najmanje nadzire.

Mongi problemi s gumama uzrokovani su nedovoljnom ili nemarnom pažnjom prema pritisku u jer ni jedna guma nije potpuno otporna na gubitak pritiska vazduha. 

Proizvođači guma i stručnjaci auto industrije već odavno ukazuju da je optimalan pritisak u gumama glavni preduslov sigurnosti i uštede. „Neodgovarajući pritisak u gumama dovodi do abnormalnog porasta radne temperature i može da dovede do propadanja unutašnjih dijelova gume. Ovo pogoršanje je nepovratno. Dolazi do razdvajanja gume na njene sastavne elemente što može dovesti do kvara gume i explozivnog pucanja. Posljedice vožnje gdje je pritisak u gumama nedovoljan možda neće biti odmah vidljive, ali mogu postati ukoliko se problem ne riješi”, istakao je Kecman dodajući da i pretjerano duvanje može uzrokovati brzo i neravnomjerno trošenje gume kao i mogućnost oštećenja na cesti kao što su oštećenje gaznog sloja ili lom karkase.

“Prema našim iskustvima jako je malo firmi i vozača koje redovno mjere pritisak u gumama. Razlozi za to su različiti, ali vjerujemo da je osnovni problem u tome što većina njih ipak nije u potpunosti svjesna šta sve može da prouzrokuje neodgovarajući pritisak u gumama. Neko teortsko, osnovno pravilo bilo bi da prije svakog polaska na put vozač u pripremi vozila izmjeri i pritisak u gumama” naglašava Kecman i ističe da se ovo u praksi vrlo rijetko dešava, posebno kod velikih prevoznika koji u sastavu svojih firmi imaju dvadeset i više vozila.

Svaka druga guma ima neodgovarajući pritisak

Gume stalno gube pritisak i to je dio normalnog procesa koji nastaje uslijed težine vozila, kretanja i rasta temperature. U našoj zemlji ne postoji zakonska obaveza koja bi vozačima nametnula obavezu kontrole pritiska u gumama, tako da je firma Pring nasumičnim mjerenjem pritiska u gumama kod svojih poslovnih partnera ustanovila da je upravo neodgovarajući pritisak razlog brzog habanja, pa čak i pucanja gume.

„Kada dobijemo gumu na reklamaciju praktično je 9 od 10 guma došlo sa oštećenjem koje je izazvano neodgovarajućim pritiskom u gumama. Najčešće se ošteti unutrašnja struktura gume koja dovodi do njenog habanja, a u najgorem slučaju pucanja. Takođe, takve gume kasnije se ne mogu koristiti za protektiranje i mi zapravo nemamo onaj kvalitet gume niti broj pređenih kilometara koji smo mogli postići jednostavnim i pravilnim održavanjem pritiska“, kažu u Pringu i naglašavaju da su prvi alarm za uzbunu bile reklamacije koje su se odnosile na izdržljivost gume. „Morali smo da vidimo u čemu je problem tako da smo na licu mjesa i uz konkretne primjere i mjerenja uvidjeli kompletnu vezu između pritiska guma sa trajnošću, sigurnošću vožnje i potrošnje goriva. Neki naši kupci su počeli i sami da mjere pritisak u gumama te su ustanovili ovu, rekli bismo uzročno – posljedničnu vezu“, istakao je Kecman.

Pucanje bočnih kanala gume
Pucanje bočnih kanala gume

Najveći svjetski proizvođači guma, uključujući i Triangle, vode velike i ozbiljne kampanje koje se odnose na provjeru pritiska u gumama. Michelin, Continental, GoodYear savjetuju vozače malih putničkih automobila da pritisak u gumama povjeravaju svakih 14 dana i pred polazak na veći put, a kada je riječ o teretnim vozilima proizvođači su takođe saglasni – prije polaska na put obavezno prekontrolisati pritisak na svim gumama teretnog vozila!

Šta se dešava kada ne vodimo računa o pritisku u gumama?

Najčešći problem kod neadekvatnog pritiska u gumama je potrošnja gume. Naime, nizak pritisak u gumama povećava otpor kotrljanja i samim tim je vozilu potrebno više snage da tu gumu pokreće što dovodi do povećane potrošnje goriva.

“Recimo, pritisak u gumama od 7.5 bara za gumu koja bi trebalo da ima 9 bara, što je za 17% ispod preporuke, može uticati na potrošnju goriva do 1.5%”, naglašava Kecman ističući da to možda i nije veliki problem ako imate jedno vozilo. “Povećana potrošnja goriva i trajnost gume možda neće biti preveliki trošak ako imate jedno, dva vozila – međutim kod firmi sa više desetina vozila i stotinama hiljada pređenih kilometara ta cifra na godišnjem nivou može biti ogromna“, ističe Kecman.

Primjer proračuna gubitka zbog nepovoljnog pritiska u gumama:

GUBITAK ZBOG BRŽE POTROŠNJE GUMEGUBITAK ZBOG TROŠENJA GORIVA  
Optimalan pritisak u gumama 8.5 bar
Pritisak u gumi 7 bara
Cijena gume 600 KM
20% brže trošenje gume = 120 KM  GUBITKA!  
Optimalan pritisak u gumama 8.5 bar
Pritisak u gumi 7 bara
Prosječna potrošnja goriva 30 l/100 km
Gubitak 1% =  0.3 litara / 100 KM  (za komplet vozilo Kamion + prikolica)  
Ukupan gubitak za vozilo koje ima 12 guma (ukoliko su 4 gume adekvatno naduvane, a 8 nije) 8 x 120 KM = 960 KM gubitak usljed bržeg trošenja gume0.3l /100 km za 150 000 kilometara = 450 litara goriva = 1125 KM  gubitak  (uz cijenu goriva 2.5 KM).
Ukupni gubitak za vozilo na 150 000 kilometara iznosi oko 2100 KM! Ako kompanija ima 20 vozila to je 42 000 KM!  

Pritisak u gumama i sigurnost vožnje

Ipak, najnepoželjnija i najopasnija stvar je pucanje gume. „Ne smijem ni da pomislim šta sve može da se desi kada guma na kamionu pukne, recimo na auto-putu ili na autobusu punom putnika, a glavni razlog pucanja gume upravo je vožnja sa neodgovarajućim pritiskom u gumama!“, naglašava direktor firme Pring.

Pucanje gume zbog nedovoljnog pritiska
Pucanje gume zbog nedovoljnog pritiska
Osim savjetodavne podrške prilikom izbora guma za teretna vozila, pri čemu se uzimaju u obzir brojni parametri, firma Pring svojim partnerima nudi i konstantnu kontrolu pritiska u gumama. „Nastojimo da kroz praćenje guma vodimo računa o različitim činiocima koji utiču na njihovu potrošnju. Mjerenje pritiska u gumama je među važnijim parametrima, tako da u trajanju od godinu dana obavljamo monitoring, analiziramo potrebe i vršimo mjerenja kako bismo dali najbolje preporuke za izbor i održavanje guma koje će dati najbolje rezultate“, kažu u Pringu.

Savjeti za mjerenje pritiska u gumama

Pritisak u gumama se uvijek mjeri kada je guma hladna, dakle prije kretanja na put. Svaka guma među oznakama sa bočne strane nosi i oznaku sa preporučenim pritiskom. Sve što treba jeste da provjerite pritisak u gumama i držite se preporučene vrijednosti.

 • Provjerite pritisak vazduha kada su gume hladne.
 • Pritisak u gumama raste tokom vožnje; nikada ne ispuštajte pritisak vruće gume.
 • Nikada nemojte doduvavati gumu koja je premalo naduvana bez temeljnog unutrašnjeg i vanjskog pregleda gume.
 • Ne preporučuje se pritisak u hladnim gumama veći od 10 bar-a.
 • Ako je pritisak u hladnim gumama veći od 8 psi (0.5 bar) preporučenog pritiska – potrebno ga je odmah korigovati
 • U svim slučajevima pridržavajte se lokalnih propisa i zakona.
 • Koristite tačan, kalibriran manometar i pažljivo rukujte sa uređajem.
 • Ako guma provjerena u toplim uslovima ima niži pritisak od preporučenog, guma se mora skinuti i provjeriti u skladu sa sigurnosnim uputstvom.
 • Ako se jedna guma čini znatno toplijom od ostalih, mora se skinuti i provjeriti prema sigurnosnim uputstvima.
 • Pritisak vazduha u gumama na istoj osovini trebao bi normalno biti iste vrijednosti
 • Pritisak u gumama mora se provjeriti 24 sata nakon postavljanja i ne smije biti više od 5 % niži od pritiska koji je bio prilikom montaže.
 • Držite se pritiska u gumama koji preporučuje proizvođač vozila i proizvođač vaših guma.

Po koracima mjerenje pritiska u gumama bi izgledalo ovako:

 • Za mjerenje pritiska u gumama nam služi manometar. 
 • Pritisak mjerite na hladnim gumama.
 • Odvrnite kapicu ventila i postavite manometar preko ventila.
 • Očitajte pritisak na manometru i uporedite sa preporučenom vrijednosti koja se nalazi među oznakama na gumi.
 • Ponovite postupak za svaku gumu.
Krunjenje gume
Krunjenje gume

U Evropi će od 6. mjeseca sljedeće godine sva vozila morati biti opremljena Sistemom za konstantno mjerenje pritiska u gumama – TPMS. Ovu je Uredbu Evropska komisija donijela 2014. godine tako da će, zahvaljujući postepenim prelaskom na ovaj sistem, sljedeće godine sva vozila na EU putevima imati TPMS.

Nadamo se da ste čitajući ovaj tekst dobili sve odgovore na potencijalna pitanja i nejasnoće koje ste imali u vezi teme pritisak u gumama. U nastavku vam preporučujemo da pročitate tekst: Oznake Na Gumama (DEFINITIVNI VODIČ ZA VOZAČE)

Leave a Comment