fbpx
koje gume kupiti

Koje gume kupiti za auto? (VODIČ ZA NAJBOLJE GUME 2022)

Želite da znate koje su najbolje gume koje možete kupiti za auto? Niste u potpunosti sigurni u to na šta je potrebno da obratite pažnju prilikom odabira gume za zimu, ljeto ili sve sezone?

U tekstu koji slijedi napisali smo veoma detaljan vodič za najbolje gume koje možete kupiti za vaš automobil u 2022. godini.

Pronaći ćete odgovore na sljedeća pitanja:

 • Koje auto gume kupiti za ljeto?
 • Koje su najbolje gume za auto zimi?
 • Koje gume kupiti za sve sezone?
 • Ljetne gume i zimske gume: koja je razlika?
 • Kada je neophodno zamijeniti gume za auto?
 • Koliko guma za auto je potrebno kupiti?
 • Koje auto gume kupiti na osnovu kilometara koje prelazite godišnje?
 • Kako znati kakve performanse ima auto guma?
 • Koje EU oznake je važno da ima auto guma?
 • Šta nam govori dubina profila guma za auto?
 • Da li kupiti nove gume, polovne gume ili protektirane auto gume?
 • Koja pitanja je neohpodno da postavite prodavcu auto guma?

Pa, da počnemo.

Kako odabrati ljetne gume za auto?

Nije potrebno da vas podjećamo da ste u zakonskoj obavezi zamijeniti zimske gume ljetnim do 1. aprila, ali imajte na umu i činjenicu da zimske gume imaju znatno lošije karakteristike na visokim temperaturama i da se jako brzo troše!

Koje gume kupiti za ljeto možda i nije toliko zahtjevno kao odabir zimskih guma, ali ipak bi trebalo da znate neka osnovna pravila.

Dimenzije auto guma birate na osnovu fabričkih specifikacija vašeg automobila – to je oznaka koja izgleda ovako: 195/65 R15 (milimetri, visina i nosivost gume). Zakonski, minimalna dubina profila je 4 milimetara. Savjetujemo vam da vaš standard bude ipak malo viši.

Najbolje auto gume za ljeto su one sa 8 milimetara profila.

Ljetnje gume su proizvedene i testirane za temperature od 10 do 50 stepeni, a zimske od -20 do 10.

Triangle ljeto (MODEL TH201 – SporteX)

Koje su najbolje zimske gume i kada ih je neohpodno zamijeniti?

Životni vijek gume za auto zavisi od mnogo faktora, među kojima su najvažniji: kvalitet, uslovi puta i navike vozača. Sama starost auto gume, ako je pravilno skadištena, ne utiče na njene performanse. Michelin, kao jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača, utvrdio je da je godina dana skladištenja auto guma jednaka njenom korištenju od svega dvije nedelje, tako da ukupna starost guma može da bude čak 8 do 10 godina.

Kupovina novih auto guma starosti 2 do 3 godine može biti mudar izbor budući da trgovci odobravaju popuste, koji idu čak i ispod nabavne cijene.

Optimalan period za zamjenu auto guma je oko 5 godina.

Detaljnije o oznakama na bočnoj strani gume ćemo se baviti u nastavku teksta.

Želite uštedu – rezerviše gume! Ukoliko ste u potrazi za novim gumama, bilo zimskim ili ljetnjim, savjetujemo vam da uradite rezervaciju guma u predsezoni. Pring nudi sve vrste putničkih, 4×4 i guma za kombi vozila, a budući da se ove godine očekuje poskupljenje savjetujemo vam da gume za predstojeću sezonu REZERVIŠETE. To možete da uradite putem telefona +387 66 584 635 ili na e-mail: info@pringdoo.com; pringdoo@gmail.com; Na ovaj način možete uštedjeti oko 20%, budući da prilikom rezervacije guma praktično plaćate po prošlogodišnjim cijenama.

Kako odabrati zimske gume za automobile?

Zakonski, vrijeme za zimske gume je od 1. novembra, ali i kada se temperature spuste ispod sedam stepeni. Posebno su dizajnirane za zimsku vožnju te nose oznaku M/S i pahuljicu .

Pravila pri izboru auto guma za zimu se ne razlikuju bitno u odnosu na izbor ljetnjih guma – to znači da vodite računa o tome koja je fabrička dimenzija, godina proizvodnje, dubina profila i da naravno birate gumu proizvedenu za ZIMU.

Osnovna razlika među gumama je geometrija šare i hemijski sastav gume. Zimska guma je dosta mekaa u odnosu na ljetnu, te im je zaustavni put kraći. Čak i najbolja ljetnja guma će u zimskim uslovima da se stvrdne tako da vas može dovesti u opasnost.

Cijena auto guma uglavnom je uslovljena performansama i kvalitetom.

Iako i u auto industriji skuplje ne znači nužno i bolje, ipak su najbolje gume za auto često one sa nešto višom cijenom.

Triangle zima (MODEL TW401 – WintereX )

Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?

Osnovna razlika između zimskih i ljetnjih guma je u njihovom hemijskom sastavu. Zimske gume su mekše i ne mogu da se strvdnu na zimskim temperaturama što je njihova glavna suština. Ljetne gume pri niskim temperaturama dovele bi vas do toga da se „kližete“ po snijegu i ledu – što nikako ne želite, a budući da gube svoju elastičnost, njihov zaustavni put je mnogo duži u zimskim uslovima.

Zimske gume i ljetnje gume različito i izgledaju.

Ljetnje gume imaju posebno dizajnirane pruge u gaznoj površini koje omogućavaju snažnije prijanjanje kod viših temeratura, jednako kao i na suvim i vlažnim kolovozima.

Koje gume kupiti za sve sezone?

All SEASON gume – ili gume za sve sezone proizvedene su tako da predstavljaju kombinaciju ljetnih i zimskih guma. U praksi, na našem području, all season gume će se najbolje pokazati u jesen i proljeće, budući da odgovaraju temepratirnim uslovima od 0 do 25 stepeni. Prednost ovih auto guma je što nećete morati da ih mijenjate svake sezone i dodatno, ako se osvrnemo na protekle decenije, u većini naših krajeva snijeg se ne zadržava dugo na putevima, pa ovaj tip auto guma može da bude najbolji izbor za kupovinu.

Dodatno, sve veće cijene vulkanizerskih usluga mogu vas navesti za upotrebu ALL SEASON guma samim tim što ćete osim novca, sebi uštedjeti i vrijeme. Na domaćem tržištu zbog dobre cijene i odličnih performanski se izdvaja Triangle ALL SEASON guma.

All Season Triangle (TA01 – SeasonX )

Koliko guma za auto je potrebno kupiti?

Naravno da dolaze u obzir i kombinacije dvije stare i dvije nove auto gume, te je u tom slučaju važno da ove koje kupujtete budu od istog proizvođača i naravno istog tipa i dimenzija kao stare. Ako ne sve četiri, onda je pravilo da auto gume uvijek kupujte u paru!

Koje gume kupiti na osnovu kilometara koje prelazite godišnje?

Ako ste vozač koji najviše vremena provodi u gradskoj vožnji i ne prelazi puno kilometara onda izbor za vas nije previše težak. Sve nove auto gume, bilo kojeg proizvođača, biće zadovoljavajuće.

Ukolilko ste aktivniji vozač i prelazite više kilometara godišnje, sa kolima u svakodnevnoj upotrebi, morate voditi računa o gumama. Redovna kontrola i redovna izmjena ljeto-zima za vas su obavezne.

Ukoliko su auto gume starije od 5 godina sa pređenih 65 000 kilometara – vrijeme je za nove. Guma je već prošla nekoliko sezona pod uticajem svih vremenskih uslova, a dubina šare je sigurno već pri kraju.

Kako znati kakve performanse ima guma?

Kada kupuju gume za auto vozači prevenstveno gledaju dimenziju i cijenu, ali auto gume imaju i brojne druge performanse koje se nalaze na EU oznaci i bočnoj strani gume. Budući da ćemo se EU oznakama baviti u nastavku teksta, sada obrađujemo šta se sve može naći na bočnoj strani gume.

Najprije tu je broj koji izgleda ovako (primjer) 195/65 R 15 15 91H

U ovoj oznaci broj 195 označava širinu gume u milimetrima, 65 predstavlja procenat visine gume u odnosnu na širinu, dok je R oznaka da je riječ o radijalnoj gumi. Broj 15 u nastavku je prečnik feluge u inčima, a 91 indeks nosivosti. H je oznaka za brzinu.

Većinu vozača zanima ona prva oznaka na gumi (195/65 R15) koja je realno i najvažnija zato što označava dimenzije i nosivost – osnovne i najvažnije parametre auto gume. Ovdje je važno da napomenemo da se nosivost odnosi na nosivost po jednom točku.

U prevodu, za oznaku 91 nosivost bi bila oko 615 kilograma po jednom točku, te bi ukupna nosivost nekog automobila sa tom oznakom bila četiri puta veća.

Oznaka brzine

Možda nije upadljiva, ali je važna, oznaka brzine označava do koje je brzine sigurno voziti gumu. Budući da većina auto guma ima oznaku brzine H koja se odnosi na vožnju do 210 km na sat iskreno se nadamo da vam neće padati na pamet da vozite ni približno tome. Za brzine iznad 210 km/sat auto guma sa ovom oznakom može da ekspolodira.

Slijede još neke oznake za brzinu: oznaka Q podrazumjeva maksimalnu brzinu od 160 km/sat; R – 170 km/sat; T 190 km/sat; U – 200 km/sat; H 210 km/sat V – 240 km/sat; …..

U prethodnom dijelu teksta pisali smo o ostalim oznakama poput M+S koje znače gume za vožnju po blatu i snijegu, tu su i oznake poput “3PMS- ” koje označavaju auto gume za još ekstremnije zimske uslove i koje su obavezne po našem zakonu o saobraćaju.

Tu su i druge oznake poput maksimalnog pritiska i opterećenja u gumama.

Koje EU oznake su važne da budu na gumama?

 • Energetske oznake

Energetski razredi na gumama raspoređeni su od A do G, tako je A ekološki najisplativija auto guma koja znači i najmanju potrošnju goriva. G je najneisplativija auto guma, a ukupna razlika od prve do poslednje kategorije je 7,5%.

 • Nivo buke

Uz štednju goriva tu je još jedna važna EU oznaka, a to je nivo buke koji je podijeljen u tri kategorije – jedan talas dodjeljen je jako tihim gumama, dok su tri talasa oznaka za one koje stvaraju buku.

 • Prianjanje na mokrom

I treća, možda najvažna EU oznaka je prijanjane gume na mokrom, odnosno njena djelotvornost pri kočenju na mokrom kolovozu. Kao i kod potrošnje goriva, auto gume su označene od A do G, pri čemu A kategorija podrazumijeva i najbolje prijanjanje. U praksi to znači da će auto gume sa oznakom A pri brzini od 80 km na sat da se zaustavi 18 metara prije nego gume sa oznakom G.

Šta nam govori dubina profila guma za auto?

Sada kada znamo mnogo o gumama, vrijeme je da se vratimo osnovama – dubinu profila guma i zašto je važna. Dok zakoni sa jedne strane u različitim zemljama propisuju različite minimume za profile auto gume, stručnjaci iz auto industrije su saglasni da dubina gaznog sloja kod zimskih i all sezon guma ne smije biti ispod 4 mm.

Razlog je jednostavan – plići gazni sloj znači duži zaustavni put, a gume su samim tim opasnije, u zimskim uslovima veća je mogućnost proklizavanja.

Da li kupiti nove gume, polovne gume ili protektirane gume?

U odgovoru na pitanje da li kupiti nove gume, polovne gume ili protektirane gume ne treba biti mnogo pametan. Dakle, glasi da uvijek idete na kupovinu novih guma.

Međutim, uz puno razumijevanje teške ekonomske situacije logično je da će izbor auto guma diktirati bužet. Upravo je to dovelo do velike potražnje protektiranih auto guma, a ako se pitate šta je to – riječ je o istrošenim, već korišćenim gumama na koje je presvučen novi habajući sloj.

Ukoliko imate sreće, možete pronaći solidne polovne auto gume nekog od premium brendova koje će vas poslužiti sezonu, dvije – uostalom bar znate šta kupujete. Kada je riječ o protektiranim gumama tu doslovno kupujete mačka u vreći.

Koja pitanja postaviti prodavcu guma?

Nakon što se detaljno pročitali ovaj tekst neće ostati mnogo pitanja koja možete postaviti prodavcu auto guma.

Možda je važnije da razmislite o tome koja pitanja postaviti sebi pri kupovini auto guma. Savjetujemo vam da preispitate vaše navike i potrebe koje će vam pomoći da lakše odaberete najbolje gume za vaš automobil. Ne bi bilo loše da provjerite koje gume preporučuje proizvođač automobila kojeg vozite, kakav vam je stil vožnje, koje su vaše najčešće relacije, da li je to gradska, brdska vožnja, kakvi su putevi, vremenski uslovi i slično.

Takođe dva važna pitanja su i kojom prosječnom brzinom vozite, kao i koliko kilometara prelazite na godišnjem nivou – sve zajedno će pomoći vama, ali i vašem prodavcu da nađete najbolje rješenje za vaše vozilo.

Nadamo se da ste čitajući ovaj tekst uspjeli da dođete do svih odgovora na pitanje koje gume kupiti za vaš auto.

U nastavku vam preporučujemo da pročitate tekst: Potrošnja Goriva (NAJBOLJI SAVJETI ZA UŠTEDU NOVCA)

Leave a Comment