fbpx
Potrošnja Goriva (NAJBOLJI SAVJETI ZA UŠTEDU NOVCA)

Potrošnja goriva (NAJBOLJI SAVJETI ZA UŠTEDU NOVCA)

Saznajte koji su to najbolji i provjereni načini za uštedu novca koje trošite na gorivo. U tekstu koji čitate sa vama ćemo podijeliti veliki broj različitih trikova, uputstava i savjeta koje možete usvojiti odmah kao biste pozitivno uticali na vašu potrošnju goriva i uštedjeli novac.

Pronaći ćete odgovore na sljedeća pitanja:

 • Koje gume za auto su energetski najefikasnije?
 • Koje gume štede gorivo?
 • Kako pritisak u gumama utiče na potrošnju goriva?
 • Koje gume troše više goriva, zimske ili ljetne?
 • Kako znati da li je gorivo kvalitetno?
 • Kako održavanje automobila utiče na potrošnju goriva?
 • Kako klima u autu utiče na potrošnju goriva?
 • Kako brzina kojom vozimo auto utiče na potrošnju goriva?
 • Koja brzina kojom vozimo je idealna za uštedu goriva?
 • Postoji li aplikacija za mjerenje potrošnje goriva?
 • Kolika je potrošnja goriva dok je automobil u mjestu?
 • Koliko su važne gume za uštedu goriva kod kamiona?

Počećemo od onog najvažnijeg, a to su gume i njihova direktna veza sa potrošnjom goriva.

Koje gume za auto su energetski najefikasnije?

Jedan od načina na koji možete napraviti značajne uštede u potrošnji goriva jeste dobar izbor guma. Još od 2012. godine proizvođači guma su u obavezi da naljepnicama označavaju energetsku efikasnost guma, a od 2021. ove oznake su još detaljnije. Zahvaljući tome sada prilikom kupovine guma možete izračunati očekivanu potrošnju goriva, a što su auto gume energetski efikasnije to će značiti veće uštede.

Nove oznake na gumama važe za sve kategorije vozila, od putničkog do teretnog programa, a energetski razredi na gumama raspoređeni su od A do G, tako je A ekološki najisplativija guma koja znači i najmanju potrošnju goriva.

EU oznaka važna za potrošnju goriva je otpor kotrljanja.

 • Otpor kotrljanja

Otpor kotrljanja utiče na potrošnju goriva i do 30% tako da je lako zaključiti da ukoliko se smanji otpor, smanjuje se i potrošnja goriva te je i auto rentabilniji.

Kategorija otpora kotrljanja i potrošnje goriva na EU oznakama podijeljena je u klase od A do C i od E do G, pri čemu su gume sa oznakom A energetski najefikasnije. Kada je riječ o putničkim automobilima, ustanovljeno je da gume koje nose oznaku A štede i do 7,5 % goriva više u odnosu na gume sa oznakom G. U prevodu to bi značilo da ćete uštedjeti pola litre na 100 pređenih kilometara.

Koje još EU oznake postoje i zašto je važno da ih znate možete pročitati u našem vodiču za kupovinu auto guma.

Koje gume štede gorivo?

Da utvrdimo još jednom – gume sa oznakom A su energetski najefikasnije, ali to samo po sebi nije dovljno. Na smanjenje otpora kotrljanja utiče i pritisak u gumama, tako da ukoliko želite punu učinkovitost onda morate voditi računa i o tome da li su i kako su napumpane gume. Savjetujemo vam da češće provjeravate pritisak u gumama što bi trebalo da predstavlja rutinsku naviku jer se na taj način postiže ušteda i do 5%, a guma se puno brže troši ako pritisak nije adekvatan.

Potrošnja goriva i pritisak u gumama: Kako pritisak u gumama utiče na Uštedu goriva?

Što je pritisak u gumama manji, povećava se otpor kotrljanja što dovodi i do veće potrošnje goriva.

Veći (bolji) pritisak u gumama smanjiće otpor, te je time zagarantovana i veća ušteda goriva.

Ipak, ovo nije jedini razlog zbog kojeg biste trebali češće provjeravati pritisak u gumama. Premalo naduvane gume savijaće se više nego što bi trebalo tako da će se brže trošiti spoljne ivice. Nije dobro ni kada su gume previše naduvane jer bi zbog većeg pritiska mogle da puknu.

Zato pogledajte oznaku koja se nalazi na boku gume kako biste bili sigurni koji je preporučljivi pritisak za model gume na vašem automobilu. Ukoliko ne pronađete oznaku na gumi imajte u vidu činjenicu da se sa unutrašnje strane vrata većine automobila nalazi naljepnica sa ključnim informacijama među kojima je i preporučeni pritisak za gume.

Želite uštedu – rezerviše gume! Ukoliko ste u potrazi za novim gumama, bilo zimskim ili ljetnjim, savjetujemo vam da uradite rezervaciju guma u predsezoni. Pring nudi sve vrste putničkih, 4×4 i guma za kombi vozila, a budući da se ove godine očekuje poskupljenje savjetujemo vam da gume za predstojeću sezonu REZERVIŠETE. To možete da uradite putem telefona +387 66 584 635 ili na e-mail: info@pringdoo.com; pringdoo@gmail.com; Na ovaj način možete uštedjeti oko 20%, budući da prilikom rezervacije guma praktično plaćate po prošlogodišnjim cijenama.

Koje gume troše više goriva, zimske ili ljetne?

Potrošnja goriva zavisi i od vremenskih uslova, tako da će ona zasigurno biti veća u zimskim uslovima jer je potrebno više energije da bi se zagrijalo auto. Dokazano je i da zimske gume utiču na veću potrošnju goriva. Zimske gume osim mekše smjese imaju i poseban profil kako bi osigurale bolje prijanjanje na cestu u zimskim uslovima. Na taj način zimske gume pružaju veći otpor kotrljanju te samim tim i auto više troši.

Potrošnja goriva i kvalitet: Kako znati da li je gorivo kvalitetno?

Jedna od omiljenih tema vozača na naši prostorima, što realno ne čudi, budući da je u ne tako dalekoj prošlosti bilo različitih prevara.

Jedna od predrasuda je da veći broj oktana znači kvalitetnije gorivo. Pojasnićemo na primjeru BMB Euro premium 95 kojim se označava bezolovni motorni benzin od 95 oktana. Ovo je standardni, zakonom propisani naziv benzina, a na našem tržištu postoje još benzini od 98 i 100 oktana.

Oktan je mjerna jedinica koja označava otpor benzina samozapaljenju u toku rada motora, a u gore navedenom primjeru znači da je BMB Euro premium 95 puta otporniji od samozapaljenja prilikom rada i nema veze sa kvalitetom i uštedom potrošnje goriva. Koji benzin sipati zavisi od vrste motora, a najčešće se veći broj oktana preporučuje motorima sa visokim stepenom kompresije.

Kvalitet gorova se mjeri količinom neželjenih elemenata u samom gorivu, iskoristivosti i njegovom uticaju na životnu sredinu.

Zato vam savjetujemo da sipate gorivo kod provjerenih lanaca benzinskih pumpi koji poštuju evropski standard kvaliteta, te samim tim pridržavaju se propisanih normi skadištenja i transporta.

Kako održavanje automobila utiče na potrošnju goriva?

Neispravni motori mogu više da troše gorivo iz više razloga te vam savjetujemo redovno održavanje vašeg ljubimca. Dobar godišnji servis koji podrazumijeva provjeru i mijenjanje potrošnih dijelova, redovnu zamjenu ulja, svjećica i filtera za zrak dovešće i do smanjene potrošnje goriva.

Potrošnja goriva i auto klima: Kako klima u autu utiče na Uštedu goriva?

Ukoliko se recimo vozite brzinom od 100 km/sat sa otvorenim prozorima biće veći otvor vazduha i samim tim potrošnja goriva će biti veća od čak pola litre do litru?! Razumljivo, ovako nešto se sigurno ne isplati te slobodno upalite klima uređaj. Klima uređaj potroši najviše goriva na kratkim putovanjima  jer je potrebno mnogo energije da se rashladi zagrijana kabina automobila. Zato vam savjetujemo da u toplim ljetnim mjesecima na kraćim relacijama prvo otvorite sve prozore, napravite propuh pa kada se auto bar malo rashladi – zatvorite prozore i upalite klimu. Tako će i potrošnja goriva biti za nijansu manja.

Kako brzina kojom vozimo auto utiče na potrošnju goriva?

Nisu preporučljive male, ali ni velike brzine. Automobili na malim brzinama nisu ekonomični i zato u gradu puno više troše, ali više troše i pri većim brzinama zbog većeg otpora vazduha i kotrljanja.

Potrošnja goriva i idealna brzina: Koja brzina kojom vozimo je idealna za uštedu goriva?

U većini slučajeva brzina od 80 do 90 km/sat bila bi idealna za potrošnju goriva.  

Idealnu brzinu na svom automobilu možete provjeriti ukoliko imate mjerač potrošnje goriva u realnom vremenu. Dalje, koristite tempomat za održavanje konstantne brzine ako ste na otvorenom putu, te nastojte izbjeći nepotrebno korištenje kočnica i kada je to moguće kočite motorom.

Postoji li aplikacija za mjerenje potrošnje goriva?

Da. Postoji nekoliko aplikacija za mjerenje potrošnje goriva. Jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje potrošnje goriva je Fuelio. Ova aplikacija ne samo da omogućava praćenje potrošnje goriva nego može da objedini i druge važne statističke podatke koji vam mogu pomoći u optimizaciji budžeta za vaše vozilo. Vrlo je jednostavna za korištenje tako da nakon što instalirate Fuelio – napunite rezervar, unesete broj litara i pređenih kilometara – dobićete gomilu statističkih podataka. Aplikacija je namjenjena android uređajima i besplatna je.

Kolika je potrošnja goriva dok je automobil u mjestu?

Tokom gradske vožnje često ćete biti u mjestu tako da je jako važno da znate da bez obzira na to što auto miruje – ono i dalje troši gorivo. Noviji automobile imaju start stop sistem koji podrazumjeva automatsko gašenje motora kada se automobil zaustavi. Ovaj način rada štedi gorivo i smanjuje emisiju štetnih gasova. Ukoliko nemate ovaj sistem u vašem automobilu savjetujemo da ugasite motor ako je riječ o dužem čekanju. Dalje, ako se vozite kratkim relacijama ne morate paliti grijanje, tako ćete dodatno uštediti na potrošnji goriva.

Ušteda goriva: dodatni praktični savjeti

Do uštede goriva će dovesti i nekoliko praktičnih savjeta – zagrijte auto i to vožnjom – hladan automobil mnogo više troši goriva. Važno je i na koliko ćete obrtaja mijenjati brzine: kod benzinaca mijenjate na oko 3,5 hiljade, a kod dizela bi bilo dobro da mijenjate brzinu da 2 i po hiljade obrtaja. Kada ste postigli željenju brzinu onda je održavajte sa što manje pritiskanja gasa jer svako dodatno priskanje kočnice ili gasa bespotrebno troši gorivo. Među vozačima se često vodi polemika da li na dužoj nizbrdici voziti auto u leru – za nove automobile ovo je bespredmetna rasprava budući da se kod njih automatski iskuljučuje pumpa za gorivo. Imali novi automobile ili ne savjet je da svakako ostavite auto u brzini i da prema potrebi kočite motorom.

Takođe nemojte voziti bespotreban teret te bi bilo dobro da pogledate šta vam se nalazi u gepeku. I ne zaboravite, vremenski uslovi takođe utiču na potrošnju goriva.

Koliko su važne gume za uštedu goriva kod kamiona?

Svaki vozač kamiona zna da na gorivo otpada više od trećine operativnih troškova za kamion. Možda i više od toga, ukoliko se ozbiljno ne pristupi racionalizaciji trškova. Iako postoje brojni faktori koji mogu uticati na potrošnju goriva – gume su jedan od važnijih te će danas, svaki ozbiljan proizvođač motora uzeti u obzir i ovaj parameter u ukupnom obračunu potrešnje goriva.

Prilikom kotrljanja, odnosno kretanja vozila, gume po putu pružaju određenu silu otpora, a stepen otpora zavisi od bočnog zida gume, kompresije i deformacije vlakana u pneumatiku.

Osnovna pravila kod izbora guma i potrošnje goriva za teretna vozila

 • Poravnanje točkova – pregled trapa vozila

Ako samo jedan točak nije u ravni na kamionu sa pet osovina onda se potrebna vučna snaga kamiona povećava. Takođe se povećava i potrošnja same gume, ali i aerodinamička potrošnja što će povećati troškove goriva.

 • Pozicija gume na vozilu

Budući da prikolične i pogonske gume snose oko 85% ukupnog otpora kotrljanja, važno je da na ovim pozicijama budu gume koje su dizajnirane tako da pružaju manje otpora što ditektno utiče i na potrošnju goriva.

 • Kvalitetan gazeći sloj

Na gorivu se štedi i sa boljim gazećim slojem, pri čemu treba voditi računa o njegovom sastavu, dizajnu kao i o dubini šare. Istraživanja pokazuju da gazeći sloj utiče na otpor kortljanja za oko 50%.

 • Pritisak u gumama

Jedan od najvećih problema u industriji guma je nedovoljan pritisak u gumama. Da li su gume na vašem kamionu propisno naduvane važno je i za potrošnju goriva.

I ne zaboravite da brzina kretanja kamiona i njegova aerodinamika imaju ogroman uticaj koliko ćete goriva potrošiti. Savjetujemo vožnju prilagođenu uslovima puta, i bez žurbe jer veća brzina vozila ima znatno veci uticaj na potrposnju goriva nego gume.

Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta dobili veliki broj informacija koje možete iskorisititi kako biste pozitivno uticali na potrošnju goriva. Ukoliko vam se tekst svidio možete da ga podijelite sa vašim prijateljima.

U nastavku vam preporučujemo da pročitate i tekst: Koje Gume Kupiti Za Auto? (VODIČ ZA NAJBOLJE GUME 2022)

Leave a Comment