fbpx
Kamionske-gume-(VODIČ-ZA-KUPOVINU-GUMA-ZA-KAMION)

Kamionske gume (VODIČ ZA KUPOVINU GUMA ZA KAMION)

Kupovina guma za kamione mnogo je teži zadatak nego što na prvi pogled može da izgleda. Svaki dugogodišnji vozač dobro je upoznat sa činjenicom da su kamionske gume jedna od najvećih investicija na vozilu, a kvalitetan odabir gume za kamion znači prije svega sigurnost vožnje ali i dugoročno posmatrano – prilične uštede.

Velika ponuda i raznolikost guma za kamion ustvari znači da je važno izabrati gumu koja najbolje odgovara uslovima rada – sada je samo potrebno prepoznati one koje su najbolje. I to nije nimalo jednostavan zadatak.

Kako bismo vam pojednostavili kupovinu i odabir teretne gume, u ovom tekstu smo se potrudili da na jednom mjestu navedemo sve vrste dostupnih guma za teretna vozila na našem tržištu. Zatim, pronaći ćete i osnovne karakteristike, cjene i smjernice o kojima morate da vodite računa kako biste odabrali gumu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Postoje tri osnovne vrste guma za kamione:

 • Kamionske gume za autoputeve
 • Kamionske gume za mješovitu upotrebu: regionalni putevi i autoputevi
 • Kamionske gume za teške uslove rada

Ključno je odabrati kamionsku gumu s odgovarajućim mogućnostima upravljanja i performansama koje odgovaraju potrebama vašeg vozila i uslovima vožnje.  

KAMIONSKE GUME ZA AUTOPUTEVE

Ako vaše vožnje podrazumijevaju mnogo kilometara autoputa, onda birajte teretne gume za te uslove. Vodeće kompanije za proizvodnju guma za teretni program potrošile su godine i godine istraživanja i rada, kako bi pronašle i osmislile najbolja rješenja. Zato teretne gume koje su namjenjene autoputevima pružaju udobnost vožnje, proizvode manje buke i dizajnirane su tako da smanjuju otpor i njabitnije štede gorivo.

Ključna osobina ovih guma za teretni program je nizak otpor kotrljanja što znači da štede gorivo. Negativna strana ovih guma za teretna vozila jeste da im je dubina šare znatno manja od guma za reginalnu upotrebu te se zbog toga brže troše. Često su ove kamionske gume konstruisane tako da imaju maksimalno širok gazeći sloj i tako bolje provode toplotu nastalu zagrijavanjem pri većim brzinama.

Guma koju treba razmotriti: Kada je riječ o Triangle gumama, za prikolice savjetujemo model TRT02 sa koeficijantom otpora B i pogonsku gumu za kamione TRD02.

karakteristike kamionske gume triangle
triangle guma za kamion

GUME ZA KAMIONE ZA MJEŠOVITU UPOTREBU: Regionalni putevi i auto-putevi

Gume za kamione za regionalnu upotrebu su dizajnirane tako da mogu da izdrže više radnih sati pa su i očekivanja veća. Da razjasnimo –  regionalne puteve definišemo kao puteve koji su lokalnog karaktera sa dosta krivina, skretanja, uspona i padova.

Na ovakvim terenima guma za kamion mora biti napravljena da izdrži uslove. Naime, za razliku od guma za autoputeve gdje se vozi sa većom i konstantnom brzinom, kamionske gume za regionalnu upotrebu trpe mnogo više različitih sila – jer svako kočenje, svako ubrzanje, svako skretanje mnogo utiče na gumu. Pogotovo kombinacija više fakora poput, kočenja i krivina. Tako da prilikom bilo koje od navedenih situacija kamionska guma trpi opterećenje, što istovremeno znači da se troši. U regionalim uslovima više se troše pogonske gume od ostalih i generalno je važno da zapamtite da se u regionalnim uslovima sve gume upola brže troše u odnosu na recimo, uslove vožnje na auto-putu.

Povećana dubina gazećeg sloja

Zbog svega navedenog prvi uslov kada birate kamionske gume za regionalne puteve jeste da ima povećanu dubinu gazećeg sloja, zatim da je rađena od materijala koji je prilagođen posebnim uslovima i otporniji na trošenje. Po mogućnosti važno je i da bude direkcionalna kamionska guma, tj. da se može okretati ukoliko dođe do neravnomjernog trošenja.

Za razliku od guma za autoput ove gume nisu energetski efikasne, ali je dugotrajnost mnogo veća!

Zbog toga je odabiru guma za kamion potrebno pažljivo pristupiti. Za svako vozilo savjetujemo da napravite plan izmjena kako biste maksimalno efikasno iskorsitili gume i po pitanju dugotrajnosti i po pitanju energetke efikasnosti gume.

Guma koju treba razmotriti – TRD09

U saradnji sa TRINAGLOM napravili smo put razvoja guma za regionalnu upotrebu.

Prvi model koji je nastao jeste TRD06, poslije toga smo mijenjali materijale koji su se koristili za izradu te uz povećanje prirodnog kaučuka dobili materijal za izradu gume za kamion kojim postižemo veći broj pređenih kilometra i sporiju potrošnju guma u regionalnim uslovima. Poslije toga novi model koji dolazi i objedinjuje sve potrebne elemente da guma zaista bude 100% prilagođena našim uslovima je TRD09.

MODEL Dubina šareŠirina gaznog slojaOčekivano povećanje kilometara
TRD06202600%
TRD06 SW/ regional2026010%
TRD092227820%

KAMIONSKE GUME ZA MAKSIMALNO PRIJANJANJE (GUME ZA BLATO)

Razmislite o gumama za kamion sa maksimalnim prianjanjem ako vozite po mekanom, blatnjavom ili šljinčanom terenu izvan ceste. Ove kamionske gume obično dolaze u većim veličinama i imaju ušice gazećeg sloja koje prijanjaju na blatnjave površine kako bi pružile maksimalnu trakciju na teškim terenima. Kamionske gume za maksimalno prijanjanje posebno su dizajnirane da većinu svog vremena provedu izvan utabanih staza. Ako tamo provodite većinu vremena u vožnji, onda će vam ove teretne gume savršeno odgovarati.

Ove gume za kamione svakako nisu, niti je namijenjeno da budu – energetski efikasne. Ove gume za kamione konstrukciono se proizvode da imaju dobru trakciju u svim uslovima rada. Dalje, veoma je važno da materijali od kojih se prave budu izuzetno kvalitetni i otporni za kidanje i zasijecanje. To podrazumijeva da su materijali korišćeni za njihovu izradu kvalietni i skupi. Često se na terenu susrećemo sa jeftinim gumama koje naizgled liče da mogu da izdrže rad u ovim uslovima, međutim kod ovakvih guma vrlo brzo dolazi do kidanja i trošenja te ih je neophodno mijenjati.

primjeri loših i dobrih guma za kamion

Guma koju treba uzeti u obzir:

Kada je riječ o Triangle gumama preporučili bismo sljedeće modele guma za kamione:

TR918 –  kamionska guma koju karakteriše ojačan bok, povećana nosivost i čvrsta osnova za protektiranje. Testiranja su pokazala da je ova guma za kamione i do 30% izdržljivija u odnosu na konkurenciju.

TR918 -  kamionska guma

TR668 – tri cik-cak kanala omogućavaju odličnu prilagodljivost na skoro sve uslove na cesti. Ova kamionska guma dizajnirana je da proizvodi manje buke uz povećan radni vijek. Namjenjena je za teške uslove rada i sve osovine.

TR668 guma za kamione

TR880 – ovo je guma za kamione koja pored OFF ROAD podloge odlično podnosi i asphalt. Pogodna i za pogonsku i upravljačku osovinu. Širi gazeći sloj podrazumijeva duži radni vijek, a zahvaljujući TMS tehnologiji otporna je na rasijecanje.

TR880 guma za kamion

TR697 – je prikolična guma koja nudi odlično bočno prianjanje i duži vijek trajanja. Namjena je za teže uslove rada na pogonskoj osovini i poluprikolici.

TR697 guma za prikolicu kamiona

Šta znači kvalitetna kamionska guma?

Svaka guma da bi se se mogla nazvati kvalitetnom, pa tako i kamionska guma, trebalo bi da ima visoke ocjene u sljedećim parametrima:

 • Dobra upravljivost i kočenje na mokrom i suvom kolovozu
 • Kilometraža i izdržljivost
 • Nivo buke
 • Akvaplaning u zavojima i na ravnom
 • Prijanjanje
 • Stabilnost pri velikoj brzini

Kako izabrati idealnu teretnu gumu za kamion?

Ovo je zaista težak zadatak i za prave poznavaoce guma za teretna vozila. Naime, vodeći svjetski proizvođači guma, među kojima je i Triangle, nude široku paletu guma za najrazličitije potrebe – tako da ćete sigurno pronaći baš one koje vama trebaju, ali pitanje je zaista kako u tom moru ponude pronaći vremena za analizu i odabit prave?

Budući da se naša firma, osim prodajom guma bavi i savjetodavnim radom, naš zadatak je da za klijenta biramo i preporučimo gume koje će najbolje odgovoriti potrebama. Da bismo to postigli neophodno je da se dobro upoznamo sa svim detaljima koji su vezani za uslove rada, kroz nekoliko pitanja koja i vama mogu biti od pomoći:

 • Koja su vozila koja koristite?
 • Kakve su vaše vožnje, po kakvim terenima?
 • Šta se prevozi, koja količina tereta?
 • Na koju osovinu montirate gumu?
 • Koja pozicija?
 • Kakvi su vremenski uslovi?
 • Koja dimenzije gume vam je potrebna?

Ovo su samo neka od pitanja čiji odgovori diktiraju odabir gume za kamione.

Kada je riječ o Triangle gumama, ukratko – nudimo gume za kamione, gume za kamione sa poluprikolicom, gume za autobuse i gume za teške uslove rada – off road program.

Pružamo logističku i savjetodavnu podršku prilikom izbora i kupovine guma Triangle teretnog programa. Nakon odabira odgovarajuće gume, dalje pratimo kako se guma ponaša na vozilu, mjerimo potrošnju i sugerišemo eventualno izmjene u načinu održavanja sa krajnjom namjerom da pomognemo našim partnerima da efikasnije i ostvare uštede.

Zašto je važno o svim ovim stvarima voditi računa, najbolje je vidljivo u realnim uslovima rada. Izdvajamo jedan od primjera:

RIMJER odabira i mjerenja gume, koja je odgovorila uslovima rada i ostvarila uštede:  

TEST TRIANGLE 385/55R22.5

TRANSKOP TUZLA

Testiranje TRIANGLE 385/55R22.5 TRT02 i uporedni rezultati sa premium proizvođačima kao što su Goodyear, Continental.

Gume su montirane na:  

 • zadnju osovinu 24.10.2020.
 • prvu osovinu 20.1.2021.

Kontrola je izvršena 29.04.2021. godine. Prikolica Schmitz na kojoj su u prvoj ugradnji bile Goodyear gume, koje su zamijenjene sa TRIANGLOM.

Mjerenja su pokazala odlične rezultate TRIANGLE guma koje dostižu u potpunosti rezultate GOODYEAR guma iz prve ugradnje. Tako vidimo na zadnjoj osovini GOODYEAR 177400 kilometara, a TRIANGLE procjena nakon mjerenja 173000 kilometara. Slični rezultati postignuti su i za prvu osovinu. Uporedili smo tačne rezultate, pokazali potrošnju po 1mm istrošenosti gume te uporedili finasijske uslove kupovine i konačno kao ukupan rezultat pokazatelj je ukupna cijena koštanja.

Koje su cijene kamionskih guma?

Cijena guma za kamione na našem tržištu iznosi od 400 do 1 500 KM.

U industriji pneumatika prilično je jasna situacija i uglavnom vlada pravilo „koliko para toliko muzike“. Zato vam savjetujemo da birate povoljnije među preimum brendovima. To su investicije koje se isplate, jer ćete te gume iskoristi do maksimuma.

Kako pravilno održavati gume za kamione?

Jedino pravilnim održavanjem izvući ćete maksimum iz investicije zvane – gume za kamion. Pomenuli smo već da ukoliko se bavite komercijalnim prevozom osim goriva, gume za teretni program su sljedeće veliko ulaganje. Zašto onda da s njima ne postupate pametno i uz dobro održavanje osigurate:

 • besprijekornu i sigurnu vožnju
 • smanjenu potršnju goriva
 • povećanu trajnost guma
 • bolje prianjanje i potpuna kontrola kamiona tokom vožnje

Da biste ovo postigli savjetujemo:

BALANSIRANJE GUMA

Jedan od glavnih razloga rane potrebe za promjenom i zamjenom guma su neizbalansirani točkovi. Savjetujemo da balansiranje radite na 50.000 do 100.000 pređenih kilometara.

HIGIJENA GUME

Kako biste poboljšali zdravlje guma i produžili njihov vijek trajanja, bitno je da ih redovno perete. Čišćenje ne samo da pomaže gumama da izgledaju dobro, već sa njih uklanja i blato, prljavštinu, masnoću i so sa ceste koje ih dugoročno uništavaju.

ODRŽAVANJE PRITISKA U GUMAMA

Pritisak u gumama je ključni faktor u održavanju guma. Naime, neogovarajući pritisak u gumama ugožava bezbjednost vozača i svih ostalih učenika u saobraćaju jer utiče na:

 •   Izdržljivost osnove – karkase gume
 •   Stabilnost i upravljivost vozila na cesti
 •   Prijanjanje vozila na cesti

Stoga je važno jednom nedeljno provjeravati pritisak u gumama.

Pročitajte detaljan tekst o važnosti pravilnog održavanja pritiska u gumama OVDJE!

I za kraj vam savjetujemo da probleme na koje naiđete rješavate ODMAH. Ako primijetite manju istrošenost na gumama vašeg kamiona, preporučljivo je da to ne zanemarite. Umjesto toga, rješavanje manjih problema s gumama u pravo vrijeme dugoročno će pomoći uštedi novca.

Leave a Comment