fbpx
Gume za autobuse

Gume za autobuse (VODIČ ZA KUPOVINU GUMA ZA AUTOBUS)

Tražite gume za autobus? U tekstu koji slijedi napisali smo detaljan vodič za kupovinu TRIANGLE guma za autobuse koji će vam pomoći da dobijete najbolje za uloženi novac.

Nije nikakva novost kada konstatujemo da prevoznicima nije lako, posebno onima koji se bave prevozom putnika. Kupovina i održavanje vozila, nestabilna cijena goriva, a putnika je sve manje. Sve su ovo problemi sa kojima se prevoznici suočavaju svakodnevno, posebno imajući u vidu da se o svemu mora voditi računa na jedan domaćinski način, ali da ni u kom slučaju nije ugrožena sigurnost putnika.

Budući da su autobuske gume, osim goriva, možda i najskuplja stavka prilikom održavanja voznog parka autobusa, nastojali smo da kroz ovaj vodič navedemo sve važne karakteristike o kojima morate voditi računa prilikom kupovine guma za autobuse, a da pri tome ne zanemarite ni sigurnost.

***

S obzirom na to da su autobusi posebna vozila namijenjena isključivo prevozu putnika, sigirnost predstavlja imperativ svakom prevozniku. Zato je u odabiru gume za autobus od izuzetne važnosti da izaberete gumu – koja je dokazano kvalitetna, time sigurna i sa druge strane – da uštedite!

Jedna od prvih stavko o kojima vodite računa jesu uslovi vožnje kojima je namjenjena guma koju kupujete.

Prema uslovima vožnje, autobuske gume možemo da podijelimo na: 

  • autobuske gume za dalje relacije, autoputeve i veće brzine
  • autobuske gume za regionalne i lokalne puteve
  • autobuske gume za gradski saobraćaj

Kada je riječ turističkim autobusima koji uglavnom voze duže relacije savjetujemo izdržljive gume, koje su namjenjene većim brzinima i koje imaju smanjenu buku. 

Ljudsko uho može da osjeti razliku u 2 db i zato se posebna pažnja obraća na nivo buke koje proizvodi guma. Ovo je izuzetno važno kod pogonskih guma. 

Za ljetnji period savjetujemo da sve gume na autobusu budu linijske – odnosno upravljačke gume koje su namjenje svim pozicijama.

Preporučujemo TRC03, TRS02-LI154 i TRS06. U zimskim uslovima poželjno je da pogonske gume budu sa “kockastim” gaznim slojem, pa vam predlažemo Triangle modele guma – TRD02, TRD06, TRD09. 

Za regionalne i lokalne puteve savjetujemo TRS06 i TRD09 tokom čitave godine. Autobusi se po ovakvim putevima kreću manjim brzinama, tako da nivo buke koju proizvode ovi modeli ne predstavlja problem. Riječ je o modelima guma za autobuse koje su jako izdržljive što je posbeno važno zbog krivina, uspona, nizbrdica, odnosno kada je korišćenje retardera pojačano, a to sve odražava na dugotrajnost gume na vozilu.

UPRAVLJAČKE TRIANGLE GUME ZA AUTOBUSE

Među upravljačkim gumama izdvajamo TRIANGLE MODELE: TRC03, TRS02, TRS06, TRS03. 

TRS02 

Već nekoliko godina ova guma je popularna kod kupaca. Postiže zaista veliku kilometražu, a posjeduje i ostale dobre karakteristike poput potrošnje i klizavosti. Nova generacija dolazi sa većom nosivošću da udovolji zahtjevima zakona EU. 

TRC03

Noviji model gume sa odličnim rezultatima potrošnje i klizavosti. Pogodna za sve pozicije na autobusu. Izuzetna karkasa za protektiranje. Ima širi gazeći sloj od TRS02 modela i ostvaruje 20% veću kilometražu. Preporučujemo ozbiljnim voznim parkovima.  

TRS06 (NOVO)

Nova generacija guma spremna za 2023. Razvijena u paru sa TRD09 pogonskom gumom. Poboljšanja se odnose na gazeći sloj  koji je dublji za 11% (iznosi 17 mm u varijanti 295/80R22.5), ali i širi i to sa 230 na 240 mm (u varijanti 295/80R22.5). Ojačana je i konstrukcija dodatnim, četvrtim pojasom, što povećava stabilnost vozila i trajnost gume. Otisak gume na podlogu je pravilniji te se guma ravnomjernije i sporije troši. Šta možete da očekujete od TRS06? Od ove gume možete da očekujete veću izdržljivost i uštede jer garantuje za oko 20% više pređenih kilometara u odnosu na TRS02.

Slijedi detaljniji prikaz svakog od navedenih modela.

TRS02 – TRIANGLE UPRAVLJAČKA GUMA ZA AUTOBUSE

TRC03 – TRIANGLE UPRAVLJAČKA GUMA ZA AUTOBUSE

TRS06 – UPRAVLJAČKA GUMA ZA AUTOBUSE

POGONSKE TRIANGLE GUME ZA AUTOBUSE

Kada je riječ o poginskim gumama izdvajamo modele TRD02, TRD06, TRD09.

TRIANGLE POGONSKE GUME

TRD02

Guma koja je uglavnom namjenja za autoput. Smanjen nivo buke pri većim brzinama od 2db u odnosu na TRD06 i TRD09. Dokazano 200 000+ kilometara što je čini popularnom kod dosta prevoznika. Manje troši gorivo u odnosu na TRD06 i TRD09.

TRD06

Dokazana guma sa krupnijom „kockom“. Koristi se za kombinaciju regionalih i autoputeva. Direkcionalna guma sa dobrim vučnim svojstvima. Širi (9%) i dublji gazeći sloj (10%) omogućava više pređenih kilometra. Ova guma se isporučuje i u posebnoj smjesi za regionalne puteve, otpornija je na kidanje i zasijecanje.

TRD09 (NOVO)

Nova generacija guma spremna za 2023. 

Prethodni model TRD06 je  bio najprodavaniji, a nova TRD09 guma je još bolja! Poboljšanja se odnose na gazeći sloj  koji je dublji za 11% (iznosi 21 mm u 295/80R22.5), ali i širi i to sa 250 na 260 mm. Ojačana je i konstrukcija dodatnim, četvrtim pojasom, što povećava stabilnost vozila i trajnost gume. Nije direkcionalna guma pa može da se rotira i tako smanji uticaj neželjenog bočnog trošenja.Šta možete da očekujete od TRD09? Od ove gume možete da očekujete veću izdržljivost i uštede jer garantuje za oko 20% više pređenih kilometara u odnosu na TR06. Sto  znaci i 100 KM vecu vrijednost.

Slijedi detaljniji prikaz svakog od navedenih modela.

TRD02 – TRIANGLE POGONSKA GUMA ZA AUTOBUSE

TRD06 – TRIANGLE POGONSKA GUMA ZA AUTOBUSE

TRD09 – TRIANGLE POGONSKA GUMA ZA AUTOBUSE

ZIMSKE GUME 3PMSF

TRD66 I TRS66

Gume specijalno dizajnirane za zimske uslove. Širi gazeći sloj sa dodatnim ojačanjima garantuje izdržljivost gume i veću kilometražu, a 3D lamele bolje prijanjanje u zimskim uslovima vožnje. 

Pročitajte iskustva naših partnera KANTIĆ TOURISTIK.

Leave a Comment