gume-za-autobuse-vodič-za-kupovinu

Autobuske gume (VODIČ ZA KUPOVINU GUMA ZA AUTOBUS)

Tražite gume za autobus? U tekstu koji slijedi napisali smo detaljan vodič za kupovinu guma za autobuse koji će vam pomoći da dobijete najbolje za uloženi novac.

Nije nikakva novost kada konstatujemo da prevoznicima nije lako, posebno onima koji se bave prevozom putnika. Kupovina i održavanje vozila, nestabilna cijena goriva, a putnika je sve manje. Sve su ovo problemi sa kojima se prevoznici suočavaju svakodnevno, posebno imajući u vidu da se o svemu mora voditi računa na jedan domaćinski način, ali da ni u kom slučaju nije ugrožena sigurnost putnika.

Budući da su autobuske gume, osim goriva, možda i najskuplja stavka prilikom održavanja voznog parka autobusa, nastojali smo da kroz ovaj vodič navedemo sve važne karakteristike o kojima morate voditi računa prilikom kupovine guma za autobuse, a da pri tome ne zanemarite ni sigurnost.

***

S obzirom na to da su autobusi posebna vozila namijenjena isključivo prevozu putnika, sigirnost predstavlja imperativ svakom prevozniku. Zato je u odabiru gume za autobus od izuzetne važnosti da izaberete gumu – koja je dokazano kvalitetna, time sigurna i sa druge strane – da uštedite!

Jedna od prvih stavko o kojima vodite računa jesu uslovi vožnje kojima je namjenjena guma koju kupujete.

Prema uslovima vožnje, autobuske gume možemo da podijelimo na: 

  • autobuske gume za dalje relacije, autoputeve i veće brzine
  • autobuske gume za regionalne i lokalne puteve
  • autobuske gume za gradski saobraćaj

GUME ZA AUTOBUSE ZA DUŽE RELACIJE, AUTOPUTEVE I VEĆE BRZINE

Ovdje je riječ uglavnom o turističkim autobusima koji voze duže realicije. Iz tog razloga savjetujemo vam autobuske gume koje moraju da budu izdržljive, da su namijenjene većim brzinama i da imaju smanjenu buku.

Ljudsko uho može da osjeti razliku u 2 db i zato se posebno obraća pažnja na nivo buke koje proizvodi guma. Ovo je posebno važno kod pogonskih guma!

Za ljetnji period savjetujemo da sve gume na autobusu budu linijske – tj. pogonske gume koje su namjenje svim pozicijama.

U zimkim uslovima poželjno je da pogonske gume budu sa “kockastim” gaznim slojem.

Kao zastupnici TRIANGLE guma, u ovoj oblasti posjedujemo i iskustvo kroz saradnju sa brojnim firmama koje se bave prevozom putnika i izdvajamo modele koji su se najbolje pokazali.

  • TRIANGLE ljetnje gume za autobuse

Preporučujemo modele TRC03 i TRS06 za sve pozicije.

Kada je riječ o zimskim gumama savjetujemo TRD06 i TRD09.

Model TRD02 možemo da preporučimo za korištenje tokom dužeg perioda pa i čitave godine.

TERETNE GUME ZA REGIONALNE I LOKALNE PUTEVE

Za regionalne i lokalne puteve savjetujemo TRS06 i TRD09 tokom čitave godine. Autobusi se po ovakvim putevima kreću manjim brzinama, tako da nivo buke koju proizvode navedeni modeli ne predstavlja problem. Riječ je o modelima guma za autobuse koje su jako izdržljive što je posbeno važno zbog krivina, uspona, nizbrdica…kada je korišćenje retardera pojačano, a to se sve odražava na dugotrajnost gume na vozilu.

AUTOBUSKE GUME ZA GRADSKI SAOBRAĆAJ

Za gradski saobraćaj potrebne su posebne gume za autobuse, specijalno dizajnirane za ove uslove rada. Male brzine, sa mnogo kreni-stani vožnje zahtjevaju gume koje na sebi imaju indikatore bočnog trošenja. Takođe posjeduju dublju šaru, kao i bočna ojačanja otporna na oštećenja. TRIANGLE nudi nekoliko modela guma koje su isključivo namjenje gradskom saobraćaju.

Gume se dijele i prema POZICIJI NA VOZILU, tako da imamo POGONSKE gume I UPRAVLJAČKE gume.

POGONSKE TRIANGLE GUME ZA AUTOBUSE

Kada je riječ o pogonskim gumama izdvajamo modele: TRD02, TRD06 I TRD09.

Koju gumu da izaberete zavisiće od njene namjene, zato ćemo vam u nastavku navesti osnovne karakteristike svakog od predloženih modela.

  • TRD02 Triangle guma

Ovo je pogonska guma koja je namjenja za vožnju po auto-putu. Nivo buke je manji od 2 db pri većim brzinama u odnosu na TRD06 i TRD09. Dokazano, može da pređe 200 000 i više kilometara što je čini popularnom kod dosta prevoznika. Takođe, od ove Triangle gume možete da očekujete i manju potrošnju goriva u odnosu na druga dva modela – TRD06 i TRD09.

  • TRD06 Triangle guma

Ovo je dokazana guma sa krupnijom „kockom“. Koristi se za kombinaciju regionalih puteva i autoputeva. Direkcionalna guma sa dobrim vučnim svojstvima. Širi (9%) i dublji gazeći sloj (10%) omogućava veće pređene kilometre.

  • TRD09 Triangle guma – Nova generacija guma spremna za 2023.

Prethodni model TR06 je bio najprodavaniji, a nova TRD09 Traiangle guma je još bolja! Poboljšanja se odnose na gazeći sloj koji je dublji za 11% (iznosi 21 mm u 295/80R22.5), ali i širi i to sa 250 na 260 mm. Ova Triangle guma je ojačana i dodatnim, četvrtim pojasom, što povećava stabilnost vozila i trajnost gume. Nije direkcionalna guma pa može da se rotira i tako smanji uticaj neželjenog bočnog trošenja.

UPRAVLJAČKE TRIANGLE GUME ZA AUTOBUSE

Među TRIANGLE upravljačkim gumama izdravajo modele: TRS02,TRC03 I TRS06

Za razliku od pogonskih guma, kod upravljačkih je manja razlika u korišćenju na autoputu i regionalnom putu. Više se pažnje posvećuje zakonskim uslovima poput nosivosti ili 3PMSF karakteristika.

  • TRS02 Triangle guma

Ovo je jedan od naših najprodavanijih modela pogonskih guma za autobuse. Garantuje zaista veliku kilometražu, a posjeduje i ostale dobre karakteristike poput potrošnje i klizavosti. Nova generacija dolazi sa većom nosivosti da udovolji zahtjevima zakona EU.

  • TRC03 Triangle guma

Noviji model gume sa odličnim rezultatima potrošnje i klizavosti. Pogodna za sve pozicije na autobusu. Izuzetna karkasa za protektiranje. Ova guma za autobuse ima širi gazeći sloj od TRS02 modela i 20% veću kilometražu. Preporučujemo ozbiljnim voznim parkovima. 

  • TRS06 Triangle guma – Nova generacija guma za autobuse spremna za 2023. godinu

Razvijena u paru sa TRD09 pogonskom gumom. Poboljšanja se odnose na gazeći sloj koji je dublji za 11% (iznosi 17 mm u varijanti 295/80R22.5), ali i širi i to sa 230 na 240 mm ( u varijanti 295/80R22.5). Ojačana je i konstrukcija dodatnim, četvrtim pojasom, što povećava stabilnost vozila i trajnost gume. Otisak ove Triangle gume na podlogu je pravilniji te se guma ravnomjernije i sporije troši.

Šta možete da očekujete od TRS06?

Od ove Triangle gume možete da očekujete veću izdržljivost i uštede jer garantuje za oko 20% više pređenih kilometara u odnosu na TRS02.

Neke zemlje zakonom propisiju i da gume nose oznaku 3PMSF ili pahuljica unutrar planine

Ova oznaka potvrđuje da su gume prošle standarde UN-ECE.117.02 koji se odnose na sigurnost vožnje u zimskih uslovima. Ova regulativa zavisi od zemlje do zemlje, a tačne zahtjeve za svaku zemlju možete da pogledate ovdje.

Triangle je razvio posebnu seriju guma sa oznakom 3PMSF u već standardnim modelima TRD06, TRD02, ali i posebne modele guma koji su predviđene za zimske uslove.

Triangle je razvio modele TRD66 pogonska guma i  TRS66 upravljačka guma koje su namjenjene isključivo zimskim uslovima rada.

Ovi modeli su su dizajnirani i specijalno optimizovani za zimske uskove rada jer njihova tehnologija izrade podrazumijeva posebnu zimsku smješu za izuzetno prijanjanje u zimskim uslovima. Posjeduju i 3D lamele za bolje prijanjanje po snijegu, ali i široki gazni sloj koji osigurava ravnomjerno trošenje i povećanu stabilnost i upravljivost.

Ukoliko kupujete gume sa ovom oznakom ne zaboravite da je riječ o ZIMSKIM gumama, koje će se ukoliko ostanu na vozilu tokom ljetnjih mjeseci brže potrošiti.

Kako postići kvalitet i ostvariti uštede?

U industriji pneumatika cijena gume igra važnu ulogu. Iako nije pravilo da je najskuplje i najbolje – najjeftinije često na kraju bude skuplje.

Da ne bismo nagađali, mi radimo testiranja. U saradnji sa našim partnerima provodimo uporede testove i na taj način imamo konkretne informacije o uštedama koje je moguće ostvariti sa TRIANGLE gumama.

Takav primjer i ostvarenu uštedu donosimo iz firme „GIPS“ Tuzla.

U tabeli ispod mogu se vidjeti uporedni rezulatati TRIANGLE guma sa MATADOR koje firma GIPS ima na svojim vozilima u dimenziji 295/80R22.5:

TRIANGLE GUMA TRD09 295/80R22.5 – Ova guma prešla je 118.223 km do istrošenosti 3mm

MATADOR DHR4 295/80R22.5 – Ova guma prešla je 51.428 km do istrošenosti 3mm

Prosječna kilometraža autobusa firme GIPS iznosi 40.000 do 60.000km.

Shodno tome radni vijek TRIANGLE gume iznosi najmanje 24 mjeseca sa pređenom kilometražom od 118.223 km. Radni vijek MATADOR gume iznosi 10 radnih mjeseci sa pređenom kilometražom od 51.428km.

Konačni proračun nam pokazuje uštedu od 884 KM po jednoj pogonskoj gumi te 7.072 KM na jednom autobusu.

U ovom slučaju da TRIANGLE gume držimo 24 mjeseca na autobusima, potencijalna ušteda na čitavu količinu 72 komada guma koje se koriste bi bila 63.648 KM.

Da bi došli do ovih rezultata i ostvarili uštede kod našeg partnera firme „GIPS“ Tuzla uradili smo finansijsko-tehničku analizu te pomno i detaljno pratili ponašanje guma u uslovima u kojima rade autobusi.

Naš cilj je da sa vama izgradimo partnerski odnos te da detaljno analiziramo potrebe i uslove rada autobusa i shodno tome predložimo odgovarajuće modele TRIANGLE guma.

Tako ćemo zajednički naći najbolje rješenje koje će dati maksimalne rezultate i za vas napraviti ozbiljnu uštedu u poslovanju.

U nastavku vam preporučujemo da pročitate i tekst: Kamionske Gume (VODIČ ZA KUPOVINU GUMA ZA KAMION)

Leave a Comment