fbpx
Kompletan-vodič-o-EVROPSKIM-PROPISIMA-za-ZIMSKE-GUME

Kompletan vodič o EVROPSKIM PROPISIMA za ZIMSKE GUME

Kada je riječ o evropskim propisima za zimske gume i zimsku opremu na kamionima i autobusima, najprije ćemo navesti koje zakonske regulative važe za zemlje EU.

Zemlja PROPISI O GUMAMA PROPISI O LANCIMA VIŠE INFORMACIJA
Albanija 🇦🇱Nema usvojenih propisa o zimskim gumama.Lanci za snijeg za pogonsku osovinu moraju se nalaziti u vozilu. Upotreba prema
saobraćajnoj signalizaciji i uslovima na cesti.
Gume za led su zabranjene.
Austrija 🇦🇹Zimske gume obavezne su od 1. novembra do 15. aprila. Nepoštovanje propisa povlači za sobom rizik zabrane vožnje i velike kazne (35 – 5.000 evra). Kamioni bruto mase > 3,5 t moraju biti opremljeni gumama M+S na barem jednoj pogonskoj osovini s minimalnom dubinom gaznog sloja od 6 mm (koso) i 5 mm (radijalno). Zimske gume obavezne su za autobuse (kategorije M2, M3) od 1. 11. do 15. 03.Lanci za snijeg moraju se nalaziti u vozilu za barem dvije gume pogonske osovine od 1.11. do 15. 04. Za autobuse javnog prevoza vrijede izuzeci. Upotreba na putevima sa snijegom i ledom.Gume za led zabranjene su za vozila bruto mase > 3,5 t.
Belgija 🇧🇪Nema opštih propisa o zimskim gumama. Obavezna je simetrična montaža za M+S i zimske gume.Lanci za snijeg dopušteni su samo na putevima pokrivenima snijegom i/ili ledom.Gume za led su zabranjene.
Bosna i Hercegovina 🇧🇦Od 15.11. do 15.04. postoje dvije opcije koje su obavezne za vozila s više od 8 sjedišta te za vozila bruto mase > 3,5 t.

Opcija 1.: Gume sa zimskim profilom na pogonskoj osovini s minimalnom dubinom gaznog sloja od 4 mm.
Opcija 2.: Gume standardnog profila sa minimalnom dubinom gaznog sloja od 4 mm. U slučaju zimskih uslova (npr. pada snijeg ili kiša koja se ledi), lanci za snijeg moraju se montirati na pogonsku osovinu.
Lance za snijeg potrebno je imati u vozilu od 15. 11. do 15. 04.U vozilu je potrebno imati lopatu za snijeg i vreću pijeska težine od 25 do 50 kg. Gume za led su zabranjene.
Bjelorusija 🇧🇾Nema opštih propisa o zimskim gumama.Lanci za snijeg dopušteni su samo na cestama pokrivenima snijegom i ledom.Gume s čavlima su dopuštene.
Bugarska 🇧🇬Od 15. 11. do 1. 03. obavezne su ljetne ili zimske gume s minimalnom dubinom gaznog sloja od 4 mm.Lance za snijeg potrebno je imati u vozilu od 1. 11.do 31. 03. Upotreba je obavezna na planinskim prijevojima kada to zahtijevaju saobraćajni znakovi.Gume za led su zabranjene.
Bez potrebne zimske opreme može biti zabranjen ulazak u zemlju ili može biti izrečena zabrana vožnje.
Hrvatska 🇭🇷Zimske su gume obavezne od 15. 11. do 15. 04. M+S gume obavezne su na pogonskoj osovini vozila bruto mase > 3,5 t.Lanci za snijeg potrebni su za pogonsku osovinu u određenim uslovima (ako je vozilo opremljeno SU gumama). Lanci za snijeg obavezni su u određenim područjima (Lika/Gorski kotar).Gume za led su zabranjene. Vozila za komercijalnu upotrebu moraju imati lopatu za snijeg.
Republika
Češka 🇨🇿
Zimske gume su obavezne od 1.11. do 31. 03. u zavisnosti od uslova na putevima ili ako to zahtijeva znak „zimske opreme“. M+S gume obavezne su na pogonskoj osovini vozila bruto mase > 3,5 t sa minimalnom dubinom gaznog sloja 6 mm.Mogući su drugačiji saobraćajni znakovi. Lanci za snijeg
obavezni su ako na to upućuju saobraćajni znakovi na minumum dva pogonska točka sa tri ili više osovina.
Gume za led su zabranjene.
Danska 🇩🇰Nema opštih propisa o zimskim gumama.Lanci za snijeg dopušteni su od 1.11. do 15. 04.Gume za led dopuštene su
od 1.11. do 15.04. Gume za led moraju biti montirane na sve gume u ovom razdoblju.
Estonija 🇪🇪Zimske gume obavezne su za vozila bruto mase > 3,5 t (radijalne gume s minimalnom dubinom gaznog sloja 3 mm) od 1.12. do 1.03. (takođe i od oktobra do aprila u zavisnosti od vremenskih uslova). Teža vozila ne zahtijevaju zimske gume, no potrebna je minimalna dubina gaznog sloja od 3 mm.Lanci za snijeg dopušteni su samo na putevima pokrivenim snijegom i ledom.Gume za led zabranjene su za vozila bruto mase > 3,5 t.
Finska 🇫🇮Vozila bruto mase > 3,5 t od decembra do februara: na pogonskoj osovini minimalna dubina gaznog sloja 5 mm, a na svim ostalim osovinama minimalno 3 mm. Zimske gume su obavezne na pogonskoj i upravljačkoj osovini, ali to nije definirano zakonom. U objašnjenjima se zimske gume definišu kao M+S.Lanci za snijeg dopušteni su samo na putevima pokrivenima snijegom i ledom.Gume za led zabranjene su za vozila bruto mase > 3,5 t.
Francuska 🇫🇷Nema opštih propisa o zimskim gumama. Na izuzetke upućuju saobraćajni znakovi. Zimska oprema obavezna je za vozila koja saobraćaju na cestama označenima znakom B26.Upotreba lanaca za snijeg kada na to upozoravaju saobraćajni znakovi.Vozila bruto mase < 3,5 t. Gume za led dopuštene su od prve subote prije 11.11. do posljednje nedjelje marta, uz maksimalnu brzinu od 90 km/h. Vozila sa gumama za led moraju biti označena naljepnicom. Gume za led zabranjene su za vozila bruto mase > 3,5 t.
Njemačka 🇩🇪U određenim situacijama u zimskim uslovima. Vozila bruto mase < 3,5 t moraju biti opremljena gumama označenima alpskim simbolom (3PMSF). Vozila bruto mase > 3,5 t moraju biti opremljena gumama označenima alpskim simbolom (3PMSF) i to na pogonskim gumama na zadnjoj osovini. To vrijedi za gume proizvedene od 1. januara 2018. godine. M+S gume proizvedene prije 1. januara 2018. godine prihvataju se kao odgovarajuća zimska oprema do 30. jula 2024. godine. Od 2020. godine gume označene alpskim simbolom obavezne su za prednje upravljačke osovine.Upotreba lanaca za snijeg kada na to upućuju saobraćajni znakovi. Gume za led su zabranjene. Izuzetak:
Put „Kleines Deutsches Eck“.
60 evra kazne za neodgovarajuće gume; 80 eura
kazne za uzrokovanje prepreke / ometanja prometa zbog neodgovarajućih guma. Kazna od 100 evra za uzrokovanje opasnih situacija zbog neodgovarajućih guma. Kazna od 120 evra za uzrokovanje nesreće zbog neodgovarajućih guma. Plus 1 bod u svakom slučaju (Flensburg system bodovanja).
Velika
Britanija 🇬🇧
Nema opštih propisa o zimskim gumama.Lanci za snijeg dopušteni su samo na cestama pokrivenima
snijegom i ledom.
Gume za led dopuštene su ako
se ne uništava površina
ceste.
Mađarska 🇭🇺Nema opštih propisa o zimskim gumama.Lanci za snijeg dopušteni su samo na putevima pokrivenim
snijegom i ledom. Primjena i nošenje lanaca za snijeg
u određenim vremenskim uslovima
može biti obavezna (maksimalna brzina: 50 km/h). U zimskim uslovima stranim vozilima uskraćuje se pristup ako ne posjeduju lance za snijeg.
Gume za led su zabranjene.
Irska 🇮🇪Nema opštih propisa o zimskim gumama.Lanci za snijeg dopušteni su samo kada su putevi pokriveni snijegom i ledom.Gume za led su dopuštene,
maksimalna brzina 96/112 km/h
(na državnim putevima / autoputevima).
Italija 🇮🇹Nema opštih propisa o zimskim gumama. Na izuzetke upućuju prometni znakovi.U vozilu je potrebno je posjedovati opremu protiv klizanja (npr. lance za snijeg).

Zimski propisi RU/1580
primjenjuju se samo za sljedeće kategorije vozila: M1, N1 i O1. U slučaju snijega lokalna policija može nametnuti zabranu prolaska na određenim dijelovima autoputa.
Letonija 🇱🇻Zimske gume (M+S) obavezne su za vozila bruto mase < 3,5 t od 1. 12. do 1. 03. Minimalna dubina gaznog sloja 4 mm.
Teža vozila ne zahtijevaju zimske gume, ali potrebna je minimalna dubina gaznog sloja od 3 mm.
Lanci za snijeg dopušteni su samo na putevima pokrivenim
snijegom i ledom.
Gume za led dopuštene su između 1.10. i 30.04. za vozila bruto mase > 3,5 t.
Lihtenštajn 🇱🇮Nema opštih propisa o zimskim gumama. Međutim, postoje pitanja odgovornosti ako se koriste neodgovarajuće gume.
Oprema vozila mora biti odgovarajuća za vremenske uslove.
Dopušteni su lanci za snijeg. Nisu potrebni u dolinama. U planinama saobraćajni znakovi
upućuju na to jesu li lanci za snijeg obvezni.
Vozila bruto mase > 7.5 t: Gume sa lancima dopuštene su od 1.11. do 30.04. maksimalna brzina 80 km/h. Sva vozila moraju biti opremljene gumama za led. Vozila s gumama za led moraju biti označena naljepnicom.
Litvanija 🇱🇹Zimske gume obavezne su za vozila bruto mase < 3,5 t od 1.11. do 1.04. Teža vozila ne zahtijevaju zimske gume, ali potrebna je minimalna dubina gaznog sloja
od 1,6 mm.
Lanci za snijeg dopušteni su samo na putevima pokrivenima snijegom i ledom.Gume za led dopuštene su
između 1.11. i 1.04.
Luksemburg 🇱🇺Sve pogonske osovine kamiona i autobusa moraju biti opremljene zimskim gumama (M+S je dovoljno) tokom zimskih uslova (snijeg, led, zaleđeni mraz).Lanci za snijeg dopušteni su samo na putevima pokrivenima snijegom i ledom.Gume za led su zabranjene.
Sjeverna Makedonija 🇲🇰Nema opštih propisa o zimskim gumama.Lance za snijeg potrebno je imati u vozilu od 15. 10. do 15.03. ako vozilo ima
montirane samo standardne gume.
Autobusi i teški kamioni moraju
sa sobom imati lopate za snijeg. Gume za led su zabranjene.
Crna Gora 🇲🇪Gume označene simbolom M+S ili zimske gume obavezne su od novembra do aprila na određenim cestama koje odredi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Minimalna dubina gaznog sloja 4 mm.Lanci za snijeg za pogonsku osovinu moraju se nalaziti
u vozilu. Upotreba prema saobraćajnoj signalizaciji i uslovima.  
Gume za led su zabranjene. Autobusi i kamioni moraju imati lopatu za snijeg.
Holandija 🇳🇱Nema opštih propisa o zimskim gumama.Lanci za snijeg nisu dopušteni na javnim putevimaGume za led su zabranjene.
Norveška 🇳🇴Vozila bruto mase > 3,5 t moraju imati dubinu gaznog sloja od barem 5 mm između 1.11. te uključujući prvi ponedjeljak poslije Vasksa (južna Norveška) te između 16. 10.
do 30. 04. (sjeverna Norveška). Obavezna upotreba zimskih guma na svim položajima osovina od 15. 11. do 31.03.
Spisak odobrenih zimskih guma molimo da potražite na www.stro.no;
Lanci za snijeg u gepeku za vozila bruto mase > 3,5 t obavezni su u razdoblju kada je dopušteno koristiti gume za led. Kamion s prikolicom mora imati 7 lanaca.Gume za led (prosječna izbočina: 1,7 mm) dopuštene od 1. novembra do prve nedjelje posle Vaskrsa. U Nordlandu,
Tromsu i Finmarku: od 16.10. do 30.04. Kamioni i prikolice: gume za led su na istoj osovini. Kod dvostruke montaže jedna je guma dovoljna. U Trondheimu i Oslu za upotrebu za led plaća se naknada: dnevne karte mogu se kupiti na automatima uz
glavne puteve ili telefonom ili
tekstualnom porukom (koja se šalje s norveškog, švedskog ili danskog broja telefona). Mjesečne i godišnje karte
za Trondheim mogu se kupiti
pri Trondheim City Parking
Office u Erlingu, Skakkes Gate 40, 7012 Trondheim. Dnevne karte koštaju oko 3,90 evra, mjesečne oko 52 evra, a godišnje karte oko 155 evra
(trošak će biti uduplan za vozila bruto mase > 3,5 t ). Prekršaj se kažnjava s 97 evra.
Poljska 🇵🇱Nema opštih propisa o zimskim gumama.Lanci za snijeg dopušteni su samo na putevim pokrivenima
snijegom i ledom. Odgovarajući prometni znakovi na putevima
na kojima su lanci za snijeg obavezni.
Gume za led su zabranjene.
Portugal 🇵🇹U slučaju zimskih uslova na putevima obavezne su gume M+S ili zimske gume na pogonskoj osovini svih vozila bruto mase > 3,5 t te svih vozila koja prevoze ljude (sa više od 9 sjedišta).Vozila bruto mase > 3,5 t moraju da posjeduju lance za snijeg koje je potrebno montirati kada na to upućuju odgovarajući saobraćajni znakovi.Lopata i pijesak potrebni su za
vozila bruto mase > 3,5 t. Gume za led su zabranjene.
Rusija 🇷🇺U decembru, januaru i februaru laki putnički kamioni, kamioni i autobusi moraju na svim osovinama biti opremljeni
gumama označenima kao M+S ili simbolom 3PMSF (simbol Three-Peak Mountain Snowflake) minimalne dubine gaznog sloja: 4 mm.
Lanci za snijeg se preporučuju, ali nisu obavezni.Upotreba lanaca za snijeg zabranjena je u ljetnim mjesecima (jun, jul, avgust).
Srbija 🇷🇸Gume označene simbolom M+S ili zimske gume obavezne su od novembra do aprila. Minimalna dubina gaznog sloja 4 mm. Upotreba prema saobraćajnoj siglalizaciji i uslovima na putu.Lanci za snijeg za pogonsku osovinu moraju se nalaziti u vozilu. Upotreba prema saobraćajnoj siglalizaciji i uslovima na putu.Gume za led su zabranjene. Autobusi i kamioni moraju imati lopatu za snijeg.
Slovačka 🇸🇰Zimske/M+S gume obavezne su za kamione
bruto mase > 3,5 t od 15.11. do 31.03. na pogonskoj osovini (minimalna dubina gaznog sloja od 3 mm).
Lance za snijeg potrebno je imati u vozilu. Upotreba prema saobraćajnoj siglalizaciji i uslovima na putu.Gume za led su zabranjene.
Slovenija 🇸🇮Od 15. 11. do 15. 04. postoje dvije opcije koje su obavezne za vozila bruto mase > 3,5 t.

Opcija 1. Zimske gume na barem jednoj pogonskoj osovini (minimalna dubina gaznog sloja 3 mm).
Opcija 2. Standardne gume, ali u vozilu je potrebno imati lance za snijeg koji se mogu montirati na pogonsku osovinu u slučaju zimskih uslova na cesti.
Ako nisu montirane zimske gume, u vozilima bruto mase > 3,5 t potrebno je imati lance za snijeg.Gume za led su zabranjene.
Španija 🇪🇸Visoke planinske ceste oznake 15/TV-87: Autobusi mogu voziti gumama označenima simbolom 3PMSF (simbol Three-Peak Mountain Snowflake) u svim položajima i uz minimalnu dubinu gaznog sloja od 4 mm. Kamioni bruto mase između 3,5 t i 7,5 t samo za prikupljanje smeća, dostavu hrane, prevoz tečnosti i pomoćna vozila mogu da saobraćaju zimskim gumama na svim položajima i uz minimalnu dubinu gaznog sloja 4 mm. Ostalim kamionima nije dopušteno da saobraćaju.Visoke planinske ceste crvene razine (15/TV-87): Ako nisu montirane zimske gume,  kamioni i autobusi bruto mase > 3,5 i 7,5 t moraju imati lance za snijeg.Upotreba guma za led (pri čemu su čavli izbočeni do 2 mm
dopuštena je na snijegom prekrivenim cestama.
Švedska 🇸🇪U zimskim uslovima, minimalna dubina gaznog sloja je 5 mm na svim gumama osim na gumama prikolica. Zimske gume s oznakom M+S, dodatno 3PMSF obavezne su na pogonskoj osovini za vozila bruto mase > 3,5 t od 1.12. do 31.03.
Spisak odobrenih zimskih guma pogonske osovine može se pronaći na www.stro.se;
Preporučuje se u vozilu imati lance za snijeg.Gume za led dopuštene su
od 1.11. do 15.04. U zavisnosti od vremenskih uslova, to razdoblje može biti produženo. Napominjemo da na određenim cestama postoje izuzeci.
Švajcarska 🇨🇭Nema opštih propisa o zimskim gumama. Regionalni propisi su mogući u zimskim uslovima (npr. na alpskim prijevojima). U slučaju nesreće s ljetnim gumama u zimskim uslovima
morate biti svjesni svoje odgovornosti. Samo gume 3PMSF smatraju se odgovarajućim gumama za zimske uslove. Minimalna dubina gaznog sloja za zimske gume je 1,6 mm, a 4 mm je preporučena dubina gaznog sloja.
Upotreba lanaca za snijeg dozvoljena je
u slučaju odgovarajućih saobraćajnih znakova i
uslova (vozila s pogonom na četiri točka mogu biti isključena).
Gume za led dopuštene su
za vozila bruto mase < 7,5 t između 1.12. i 30.04. na snijegom prekrivenim cestama. Maksimalna brzina 80 km/h. Gume za led  moraju biti označene naljepnicom 80 km/h.
Turska 🇹🇷Obavezno je koristiti zimske gume tokom četiri mjeseca između 1.12. i 1.04. Lokalne vlasi odlučuju kada će da se provode propisi o zimskim gumama te obavljaju potrebne najave u skladu s prosječnim lokalnim temperaturama. Obavezno je montirati zimske gume na pogonske osovine kamiona, traktora i autobusa te na sve osovine lakih kamiona, minibuseva i automobila. Svaka guma koja se mijenja na cesti mora biti zamijenjena zimskom gumom. Unutar obaveznog razdoblja zimske gume moraju s bočne strane imati simbol M+S ili simbol snježne pahuljice ili pak oboje. Dubina gaznog sloja i uzorak obnovljenih guma moraju odgovarati zimskim gumama, čak i ako gume imaju znak M+S. Zimske gume moraju imati dubinu gaznog sloja od barem 4 mm za kamione, traktore i autobuse te 1,6 mm za lagane
kamione, minibuseve i automobile.
Posjedovanje ili upotreba lanaca za snijeg na vozilu
ne oslobađa vozače obaveze upotrebe
zimskih guma.
Samo gume za led mogu zamijeniti zimske gume. Dubina gaznog sloja mjeri se od središta gaznog sloja.
Ukrajina 🇺🇦Nema opštih propisa o zimskim gumama.Lanci za snijeg dopušteni su samo na putevima pokrivenima
snijegom i ledom.
Gume za led su dopuštene.
    
    

U nastavku vam preporučujemo da pročitate tekst: Najbolje Zimske Gume U BiH (SAVJETI ZA VOZAČE)

Leave a Comment